Tanec v temnotách nadchne atmosférou i emocemi. Přestože se odehrává převážně ve tmě

Tanec v temnotách nadchne atmosférou i emocemi. Přestože se odehrává převážně ve tmě 90%

Když v roce 2000 představil dánský režisér Lars von Trier svůj snímek Tanec v temnotách, svět objevil kromě poutavě poetického příběhu i herecký talent islandské zpěvačky Björk, kterou obsadil do hlavní role. Soubor Thalia Theater se rozhodl film převést na divadelní prkna a svou originální dramatizaci předvedl i českému publiku v rámci 24. ročníku Pražského divadelního festivalu německého jazyka.

Co by udělala matka pro štěstí svého dítěte? Svérázná československá emigrantka Selma, která ve Spojených státech šetří peníze na nákladnou operaci pro svého syna, by udělala cokoliv. Prostý život jí komplikuje oční nemoc. I přes tlusté brýle skoro nevidí a hrozí, že brzy oslepne úplně. To ji ale nebrání v tom, aby vykonávala hned několik prací najednou, aby její syn nedopadl jednoho dne jako ona. 

Ze smutného a bídného života, který celý obětuje svému synovi, utíká k muzikálům. Snění a bujná fantazie ji pomáhají překonávat všechny nástrahy, které ji čekají. A že jich není málo. Prostá žena se ocitá v koloběhu moci peněz a bezmoci vůči osudu, lidské sobeckosti a bezohlednosti. Depresivní příběh v každé scéně povznáší právě Selmina lidskost, láska a obětavost, která ji však dovede až do situace, z níž už není cesty zpět.

Stejně jako snímek i jeho dramatizace stojí a padá na představitelce hlavní role. Björk si za svůj herecký výkon vysloužila Zlatý glóbus, najít za ní herečku, která by podobně působivý výkon předvedla i na divadelních prknech, tak muselo být pro hamburský Thalia Theater skutečnou výzvou. Tvůrci měli ale skutečně šťastnou ruku. Lisa Hagmeister ztvárňuje roli Selmy s rozkošnou naivitou, jasným přesvědčením a vnitřní silou.

„V dobách radikálního egoismu mi připadá jako velvyslankyně nesobeckosti. Její bezvýhradná odevzdanost mnou otřásla a hluboce mne dojímá. Její schopnost občas proměnit skutečnost v poezii je přitom mnohem víc než jen útěk před světem. Je to stvoření nového světa a tedy akt čisté kreativity,“ dodává k hlavní postavě své inscenace režisér Bastian Kraft. 

Kromě hereckých výkonů je na inscenaci Tanec v temnotách zajímavá především scéna a atmosféra, v níž se příběh odehrává. Jeviště je totiž téměř po celou dobu inscenace v temnotě. Herci nehrají pod září reflektorů, ale v nepropustné tmě, kterou jen místy na vteřinu prozáří světlo. Divák sleduje děj prostřednictvím několika televizorů umístěných na stěně, na nichž se promítají záběry z kamery s nočním viděním. Symbolicky tak tvůrci odkazují ke slepotě, která ohrožuje nejen Selmu, ale rovněž jejího syna. Světlo se objevuje jen ve chvílích, kdy dochází k únikům do imaginárních muzikálových světů.

Hrát ve tmě se může zdát jako příliš velký experiment. Herci musí odvádět své role tak, jako kdyby se pohybovali v osvětleném prostředí, diváci pak mohou namítat, že nepřišli do kina, ale do divadla. Neobvyklé pojetí však nabízí zajímavý rozměr, v němž se klade důraz na jiné smysly než při klasické divadelní hře. V kombinaci s vynikajícími hereckými výkony a kvalitním textem se jedná o jedinečný zážitek plný emocí a neotřelé atmosféry.

Foto: Thalia Theater

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Tanec v temnotách nadchne atmosférou i emocemi. Přestože se odehrává převážně ve tmě Tanec v temnotách nadchne atmosférou i emocemi. Přestože se odehrává převážně ve tmě Tanec v temnotách nadchne atmosférou i emocemi. Přestože se odehrává převážně ve tmě
 

Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo: Nová scéna nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!