Příliš velká uhlíková stopa. Coldplay nepojedou na turné kvůli životnímu prostředí

Příliš velká uhlíková stopa. Coldplay nepojedou na turné kvůli životnímu prostředí 

O vlivu člověka na životní prostředí se v poslední době mluví hojně. Jak se již dlouho ukazuje, zásadní uhlíkovou stopu za sebou mohou zanechávat také zástupci z odvětí, kteří s touto tématikou na první pohled zdánlivě nesouvisí. Takovým příkladem jsou i muzikanti, hudební kapely a jejich turné. A tak se stává, že z tohoto důvodu vůbec nevyjedou. Stejné rozhodnutí učinili před pár dny také britští Coldplay.

Britská populární kapela Coldplay vydala v pátek 22. listopadu nové album s názvem Everyday Life. Namísto absolvování standardní šňůry se rozhodla pro dvě vystoupení v Jordánsku. Neproběhla však formou klasických koncertů, ale jejich průběh streamovali živě pro publikum na serveru Youtube. 

Důvody, které je k takovému rozhodnutí vedly, přiblížil frontman kapely Chris Martin blíže během rozhovoru pro zpravodajský server BBC News

"Bereme si pauzu na jeden rok nebo dva, abychom přišli na to, jakým způsobem by naše turné mohlo být nejen přínosem pro nás. Rádi bychom zjistili, jak by mohlo aktivně pomoci životnímu prostředí. Přáli bychom si, aby naše turné měla v budoucnu především pozitivní vliv," sdělil. 

Zároveň se nejedná o první kapelu, která se rozhodla takto jednat. Trend s "ekologicky laděnými koncerty" vznikl poté, co v roce 2009 potřebovala irská skupina U2 120 nákladních vozů na převoz nářadí pro turné. Následně jedna z environmentálních společností spočítala, že toto množství vozů zanechalo během šňůry stejnou uhlíkovou stopu, jakoby zanechal let tam a zpátky na planetu Mars

Jedno z prvních hudebních vystoupení, která se zaměřila na ekologické prostředí, uspořádali britští Radiohead, když před deseti lety zahráli na pražském Výstavišti. Kromě toho, že požadovali bionaftu pro generátory elektrické energie, využili také šetrnějších nápojových obalů pro životní prostředí. 

Z tuzemských kapel se podobnou cestou vydali například MIG 21 a to před jedenácti lety, kdy vyrazili na Velké ekologické turné ve speciálních ekologických vozech. 

Foto: Facebook skupiny Coldplay 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!