RECENZE: Milky Chance mixují několik hudebních žánrů dohromady. A dělají to velmi dobře

RECENZE: Milky Chance mixují několik hudebních žánrů dohromady. A dělají to velmi dobře80%

Milky Chance tvoří zpěvák a kytarista Clemens Rehbein společně s baskytaristou Philippem Dauschem. Vznikli v roce 2012 a za sedm let hudebního působení mají na svém kontě tři alba. Poslední s názvem Mind the Moon zveřejnili 15. listopadu a opět na něm spojili elektronický pop, folk, reggae a jazz dohromady. Výsledek je znovu zdařilý. A přestože jeho charakter je o poznání vážnější, stále svou rytmičností elegantně pobízí k tanci.

Milky Chance jsou původem z Německa a na scéně se pohybují od roku 2013, kdy do světa vyslali první singl s názvem Stolen Dance. Hned ten obsazoval první místa v hitparádách napříč Evropou a do dnešní doby zůstal jejich vůbec nejúspěšnějším. Debutový počin s názvem Sadnecessary přišel o pár měsíců později a druhé studiové album Blossom vydali v roce 2017.

Třetí, novou desku s názvem Mind The Moon tak představili po dvou letech od předchozí. Vznikla opět (stejně jako Blossom) ve spolupráci s kytaristou Antoniem Felixem Gregerem. Její příchod oznámili letos v září, kdy zároveň představili první singl s názvem The Game. O jeho významu napsali: 

"Je to o pocitu, kdy nevíte, jak naložit se svým měnícím se životem. V jednu chvíli budujete něco, s čím jste spokojení, a následně stačí jedna změna k tomu, aby veškerá stabilita zmizela. Pravděpodobně je jednodušší naučit se plavat než postavit si svůj vlastní ostrov."

Hned první vlaštovka z desky předznamenala, že skupina ve svém standardním stylu pokračuje přirozeně dále a nepouští se do přílišného experimentování. A právě tato rovina Milky Chance svědčí nejvíce. Tuto skutečnost potvrzuje i píseň Fado, která je pojmenována po jednom z portugalských hudebních stylů. 

Do většiny skladeb vpustili více zvuků elektronické hudby, například v nahrávce Right From Here nebo Eden's House, pro jejíž přednes si na desku přizvali jihoafrickou chorálovou skupinu Ladysmith Black Mambazo. V každém případě se ukázalo, že i více elektronických prvků v jejich písních funguje a tuto rovinu ovládají bravůrně. 

Zajímavým kouskem je rozhodně melancholicky laděná Scarlet Paintings. Přestože se v ní zcela nevzdali svého ležérního stylu, skladba má vážnější podtón a svou působivě chytlavou melodií má ambice stát se rádiovým hitem.

Mind The Moon se od jejich předcházející tvorby odlišuje právě přítomností vážnější tématiky a větší ponurostí, a to jak ve skladbách, tak v jednotlivých melodiích.

Na novou desku si přizvali několik hostů. Společně s belgickou zpěvačkou Téma Tan nazpívali píseň Rush, která snoubí prvky elektroniky, popu a místy slyšíme i tóny připomínající africkou muziku. Oproti tomu Tash Sultana, písničkářka z Austrálie, vnesla do písně Daydreaming více rytmů reggae.

Bude zajímavé sledovat, jakým směrem se budou nakonec vyvíjet dále. Zda dostane větší prostor folk, reggae nebo právě elektronický pop, kterého na této desce použili nejvíce. V každém případě Mind the Moon je stvrzením, že Milky Chance dokáží míchat několik hudebních žánrů dohromady bez toho, aniž by to působili strojeně.

Rodáci z Kasslu mají početné publikum také v České republice. Je pravděpodobné, že to charakter nového alba přijme velice pozitivně a bude se ještě více těšit na 1. března, kdy vystoupí ve Fóru Karlín.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!