Národní muzeum slaví výročí sametové revoluce. Do konce týdne nabízí vstup zdarma

Národní muzeum slaví výročí sametové revoluce. Do konce týdne nabízí vstup zdarma 

Třicáté výročí pádu komunistického režimu v Československu si Národní muzeum připomíná hned několika projekty. V pondělí otevřelo v Historické a Nové budově výstavu Sametová revoluce a také poprvé zpřístupnilo spojovací chodbu mezi budovami, kde je k vidění multimediální expozice Momenty dějin. Do neděle navíc tyto dva objekty nabízí vyjma výstavy Tutanchamon RealExperience volný vstup.

Tematická výstava s názvem Sametová revoluce představuje jak listopadové události roku 1989, tak i dějinné okamžiky z druhé poloviny osmdesátých let i vývoj do voleb v červnu 1990. Kromě sbírkových exponátů si návštěvníci můžou prohlédnout na 120 dalších předmětů, mezi nimi třeba figurku Ropáka z filmu Jana Svěráka, rekvizity z bytového divadla nedávno zesnulé Vlasty Chramostové či řády Václava Havla.

Z výstavy Sametová revoluce. Foto: archiv NM

Kromě samotné výstavy jsou k vidění dvě doplňující instalace. Poprvé svobodně ukazuje plakáty z muzejních sbírek datované z přelomu let 1989 a 1990, které kromě dobových témat reflektují i aktuální záležitosti, jako třeba znečištění ovzduší nebo minority ve společnosti. Druhá, jež nese název Zpátky do lavic, je umístěna v Nové budově a představuje profily vybraných tehdejších poslanců Federálního shromáždění.

Od 18. listopadu je kromě výstavy a instalací nově přístupná spojovací chodba mezi Historickou a Novou budovou, která nabízí multimediální expozici Momenty dějin zachycující události odehrávající se na Václavském náměstí v průběhu minulého století. Kromě historie se věnuje i měnící se architektonické podobě místa od 19. století po současnost.  

Z expozice Momenty dějin. Foto: archiv NM

Mezi budovami se navíc nachází zvuková instalace s názvem Schody času, kterou muzeum připravilo ve spolupráci s Českým rozhlasem. V ní diváky přenesou do minulosti zvukové nahrávky z tamějšího archivu, které zaznamenávají výroky slavných osobností nebo přehled pozoruhodných událostí posledních let, ať už politické kauzy nebo třeba sportovní výsledky. 

Vstup do Historické a Nové budovy včetně výstav s výjimkou Tutanchamon RealExperience je až do neděle 24. listopadu zdarma.

Foto: archiv NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!