Polistopadové koncerty zahraničních hudebníků, které se staly symboly pádu komunistického režimu

Polistopadové koncerty zahraničních hudebníků, které se staly symboly pádu komunistického režimu  

Sametová revoluce byla branou ke svobodě. Po pádu komunistického režimu se stalo Československo a následně i samostatná Česká republika destinací, kam konečně začaly jezdit velké západní hvězdy, které dřív mohli fanoušci poslouchat jen na gramofonových deskách nebo magnetofonových páscích. V devadesátých letech tak došlo k těm nejpamátnějším pražským koncertům.

Rolling Stones, 1990, Strahov

Kameny se valí do Prahy. Tak zval v češtině na koncert, který se stal symbolem změny politického režimu v Československu, frontman Rolling Stones Mick Jagger. Show, která se uskutečnila 8. srpna 1990 na vyprodaném spartakiádním stadionu na Strahově v rámci turné Urban Jungle, byla vyprodaná. Před pódiem se mačkalo na 100 tisíc fanoušků. Na svou českou rekordní návštěvnost si ale musela kapela ještě pár let počkat.

Guns N´ Roses, 1992, Strahov

Strahov se stal v devadesátých letech dějištěm mnoha legendárních koncertů. O jeden z nich se postarala ve středu 20. května 1992 kapela Guns N´ Roses, s níž tenkrát vystoupily i formace Faith No More a Soundgarden. Guns N´ Roses v Praze zahráli v rámci Use Your Illusion World Tour a fanouškům nabídli show delší než dvě a půl hodiny. Odstartovali ji zvoláním „Dobře, vy ex-komunističtí bastardi, připravte se na rock!“ a neopomněli žádný ze svých klíčových hitů.

Pink Floyd, 1994, Strahov

I přes nepřízeň počasí se 7. září 1994 na Strahově shromáždilo více než 115 tisíc návštěvníků, kteří netrpělivě očekávali bájnou show kapely Pink Floyd. To, že půjde o skutečně výjimečnou podívanou, bylo jasné už při pohledu na obrovskou stavbu, která měla sloužit jako pódium. Pražský koncert, jenž se uskutečnil v rámci turné Division Bell, nabídl futuristickou show plnou světel a laserů. A samozřejmě hitů kapely Pink Floyd.

Rolling Stones podruhé, 1995, Strahov

O doposud nejnavštěvovanější koncert v české historii se postarala kapela Rolling Stones během své druhé pražské návštěvy. Dne 5. srpna 1995 přilákala opět na Strahov během turné Voodoo Lounge na 130 tisíc fanoušků. Jako předkapela tehdy vystoupila česká kapela Lucie a irský lebník Andrew Strong. Na koncertu nechyběl prezident Václav Havel ani tehdejší premiér Václav Klaus.

Michael Jackson, 1996, Leteňská plán

Téměř sedm let po pádu komunistického režimu zavítala do České republiky po sérii rockových legend také skutečná popová megastar. Pro více než 120 tisíc návštěvníků vystoupil 7. září 1996 na Letenské pláni Michael Jackson, který v Praze zahajoval své světové turné HIStory. Během dvouapůlhodinové show nechyběly velké hity, zářivé kostýmy ani ohňostroj.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!