Drůbežárna a uprchlíci v kamionech. Divadlo pod Palmovkou uvedlo inscenaci Happy Chicken

Drůbežárna a uprchlíci v kamionech. Divadlo pod Palmovkou uvedlo inscenaci Happy Chicken  

Pražské Divadlo pod Palmovkou uvedlo 15. listopadu premiérově svou novou inscenaci Happy Chicken CZ – Drůbeží farma. Autorem a režisérem se stal ředitel a umělecký šéf divadla Michal Lang.

Michal Lang už v Divadle pod Palmovkou režíroval několik inscenací. Mezi nimi nechybí Rok na vsi, Žítkovské bohyně či Zamilovaný Shakespeare. Tentokrát se zaměřil na ‚černou komedii o lidech, kteří to nevzdali‘ a diváky zavádí do velkého drůbežářského koncernu i do skupiny místních domobranců.

Inscenace Happy Chicken CZ měla ambici stát se divadelní satirou na témata, která hýbou společností. Odkazy na ně jsou velice zřetelné, tudíž každému z diváků je okamžitě jasné, koho má reprezentovat syn ředitele velké drůbežářské filmy, která kazí životní prostředí, nicméně dává obyvatelům města pracovní místa a drůbeží maso zdarma. Nečekejte žádné jemné náznaky. Tady je vše prezentováno naplno, někdy až tak přímým způsobem, že to potenciální humor tlumí.

Škála témat je široká. Kromě drůbežárny nechybí náhled do místní domobrany složené z obyvatel města, kteří pořádají pravidelné pochůzky ulicemi, jestli se v nich náhodou nepotuluje někdo jiné rasy. Někdy jim při tom asistuje Romka Hela. Zatímco tito ranaři popíjejí v hospodě a sborově nadávají na davy nebezpečných uprchlíků, po Evropě jezdí kamiony, které rozváží imigranty po Evropě. Prostě takový klasický den v české kotlině.

Představení jakoby si dávalo ale příliš velké cíle. Témata pojímá přehnaně zveličeně, servíruje je příliš okatě a kombinuje je dost nešikovně. Do toho přidává trochu té lásky, porna, prostituce, smrti a Chantal Poullain, až z toho vzniká nesourodý guláš, který zbytečně promrhává potenciál inscenace. Ta se navíc poměrně táhne, nekonečné dialogy často nudí a zastiňují několik skutečně trefných vtipů.

Hra má nést i přes všechnu tu grotesku kolem jasné poselství. Ukazuje, jak se lidé nechají ovlivnit slovy, jak podléhají manipulaci. Proč řeší radši uprchlíky než aktuální problémy spojené s prostředím, v němž žijí? Bohužel se tento cíl podařilo naplnit jen z části. Silné sdělení totiž přes všechnu tu další dějovou smršť kolem zůstává jen na půl cesty.

Říká se, že méně je někdy více. Pro novou inscenaci Divadla pod Palmovkou to platí určitě.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Drůbežárna a uprchlíci v kamionech. Divadlo pod Palmovkou uvedlo inscenaci Happy Chicken Drůbežárna a uprchlíci v kamionech. Divadlo pod Palmovkou uvedlo inscenaci Happy Chicken
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo pod Palmovkou

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!