Filmové tipy, týden 46: Souboj Forda s Ferrarim, spící King a Češi bez vědomí

Filmové tipy, týden 46: Souboj Forda s Ferrarim, spící King a Češi bez vědomí 

V uplynulém týdnu mohl diváky zaujmout životopisný snímek z automobilového prostředí nebo pokračování Kubrickova Osvícení. V jeho závěru pak HBO představila jednu ze seriálových událostí roku, českou minisérii Bez vědomí.

Le Mans '66 / Ford v Ferrari

Režisér skvělého Logana přibližuje tuhý boj velikánů mezi výrobci automobilů včetně atmosféry jednoho z nejnáročnějších závodů na světě 24 hodin Le Mans. "Ačkoliv se snímek točí především okolo samotných závodů a mnohdy neférového byznysu, je také plný různorodých emocí i adrenalinu," píše v hodnocení Petra Sasínová. Snímek Jamese Mangolda možná promluví i do oscarových závodů. V hlavních rolích excelují Christian Bale a Matt Damon.

Bez vědomí

Televize HBO servíruje českou televizní událost roku. V den třicátého výročí sametové revoluce odvysílala pilotní díl minisérie Bez vědomí (předplatitelé HBO GO mají už dokonce k dispozici celý seriál). Šestidílná špionážní vzpomínka si podle našeho hodnocení dokáže diváka omotat kolem prstu a oslňovat ho až do poslední minuty. Emigranti Marie a Viktor se vrací v roce 1989 do Československa s nadějí na novou svobodu. Je ale jejich vlast stále domovem? V seriálu uvidíte Táňu PauhofovouDavida NyklaMartina Myšičku a další přední tuzemské herce.

Severský filmový podzim

Severský filmový klub již podesáté pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských zemí. Severský filmový podzim zahájil v Lucerně snímek Byl tady Saša o výchově a dospívání. Atraktivní nabídku čtyřiadvaceti snímků z Norska, Švédska, Dánska, Finska, Islandu a Litvy ale uvidí diváci v listopadu a prosinci i v dalších českých městech. Tím ale přehlídka festivalů nekončí.

Doktor Spánek

"Další očekávaný snímek tohoto roku, a to nejen pro fanoušky hororových filmů a Stephena Kinga", naráží na popularitu žánru i ikonického autora Kristýna Stromská. Pokračování kultovního Osvícení ale podle ní přináší řadu rozporuplných momentů. Kvalitu ale jistě má i přes kolísavé finále, které nabízí spoustu klišé a otřepaných chvil. Jedná se tedy o klasický boj kniha vs. film, ve které znovu vítězí předloha?

Z trezoru do českých kin

Za totalitního režimu se cenzuře nevyhnuly časopisy, noviny, knihy, a dokonce ani filmy. V rámci oslav třiceti let od pádu totalitního režimu připomínáme snímky, které s rokem 1989 také získaly svobodu. Mnohdy ikonická trezorová díla, včetně Všech dobrých rodáků v neděli zesnulého režiséra Vojtěcha Jasného, přibližuje Kristýna Stromská.

Další novinky a recenze, včetně programů kin, najdete v naší filmové rubrice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!