V zimní depresi povzbudí Rittsteinovy expresivní kresby. Vystavuje v Jízdárně Pražského hradu

V zimní depresi povzbudí Rittsteinovy expresivní kresby. Vystavuje v Jízdárně Pražského hradu 

Groteskní metafory, živé barvy, expresivní figury. Jestli vás právě tohle dokáže oprostit od chmur ze zimního počasí, tak se rozhodně vydejte do Jízdárny Pražského hradu. V komplexu Ve vlnách tam totiž můžete zhlédnout to nejlepší z tvorby Michaela Rittsteina. Výstava uspořádaná na počest jeho 70. narozenin dává prostřednictvím sedmdesátky obrazů různá nahlédnout do různých časových období jeho práce.

Malíř, kreslíř, grafik a ilustrátor Michael Rittstein patří k nejvýznamnějším českým umělcům střední generace. Do svých maleb zaznamenává nejčastěji postřehy z okolí, vlastní zážitky a vlastně vše, co se kolem něj děje. "Pokud není na cestách, pracuje denně v ateliéru - v létě maluje v rodovém stavení na Šumavě, v zimě pak v paneláku na pražském sídlišti. Nevlastní automobil a rád se pohybuje v lidské společnosti," anotuje jeho dílo Petr Mach v pozvánce na výstavu Ve vlnách. 

Pokud se vydáte zhlédnout tuto umělcovu retrospektivu, zjistíte, že zdrojem jeho inspirace může být opravdu cokoliv. Ať už jsou to příjemná venkovská idylka, oblíbená pohádka, politika, ekologický boom či třeba cesta hromadnou dopravou. Co je však do jednoho spojuje je hlavně groteskní nadsázka, s níž přistupuje k ztvárnění opravdového i vymyšleného okolí. To vše na pozadí intenzivních barev a plasticity. 

V Jízdárně Pražského hradu uvidíte opravdový průřez umělcovým tvůrčím životem, včetně novinek z poslední doby. V celé sedmdesátce obrazů si však najde silné zastoupení jeho nejčastější námět - tedy vztah, nebo lépe řečeno poměr muže a ženy. Těžko odpovědět proč, nicméně viditelné je, že ženy jsou většinou v popředí, dokonce až v nadvládě. Plejádou děl se zároveň táhnou i další společná témata, jako třeba intimní momenty. Všechny tyto skutečnosti však Michael Rittstein přenáší do karikatur či karikujících metafor. Neobejde se bez okázalosti, bez nestoudné drzosti, někdy i bez cynismu.

Prostřednictvím obrazů se vlastně snaží s publikem navázat dialog. K jeho přednostem přitom patří to, že se s dobou vyrovnává sice prostřednictvím fantazijního příměru, ale přitom nemilosrdně a velmi upřímně. V jeho dílech je se najde dostatek místa jak pro poučení, tak pro zábavu a humor. 

Přesvědčit se o tom můžete až do 5. ledna 2020, což bude poslední den jeho výroční výstavy. 

Foto: www.hrad.cz, Zdeněk Zrůst

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!