Le Mans ‘66 přináší nadčasový příběh o lásce k závodění a autům, ale také byrokracii, která tuto vášeň mnohdy zabíjí

Le Mans ‘66 přináší nadčasový příběh o lásce k závodění a autům, ale také byrokracii, která tuto vášeň mnohdy zabíjí 85%

Životopisné drama od režiséra Jamese Mangolda (Logan: Wolverine) vypráví příběh o jednom z největších bojů mezi výrobci automobilů v historii závodění a přibližuje jeden z nejnáročnějších závodů na světě v roce 1966 – Le Mans. Ačkoliv se snímek točí především okolo samotných závodů a mnohdy neférového byznysu, je také plný různorodých emocí, adrenalinu při často smrtelné jízdě a především lásky k závodění a autům. A nebojte se, film je vhodný i pro úplné laiky.

Carroll Shelby (Matt Damon) je v roce 1959 na úplném vrcholu své kariéry. Vyhrál jeden z nejnáročnějších automobilových závodů na světě, 24 hodin Le Mans, a tím si vysloužil označení vynikajícího závodníka. Život se mu ale nečekaně změní a on musí kvůli zdravotním potížím se závoděním přestat. Shelby si tak založí vlastní firmu a začíná novou kariéru jako konstruktér.

Ve stejné branži se pohybuje i zkušený jezdec a skvělý konstruktér Ken Milles (Christian Bale), který je ale známý svojí arogancí a neschopností jakéhokoliv kompromisu. Shelby si ho ale i přes jeho špatnou pověst najme do svého týmu, jenž má vytvořit nejdokonalejší závodní vůz pro americkou automobilku Ford a porazit tak stále vyhrávající Ferrarri. Tím začne největší válka mezi výrobci automobilů v historii, ale také mezi Shelbyho týmem a hlavními manažery jejich vlastního zaměstnavatele.

Po více jak šesti letech se na filmová plátna konečně vrací snímek se závodnickou tématikou. Stejně jako tenkrát Rivalové v hlavních rolích s Chrisem Hemsworthem a Danielem Brühlem přinesli velmi propracovaný a napínavý příběh o rychlé jízdě a lásce k závodění, Le Mans ´66 kromě toho všeho ukazuje divákovi byrokratickou stránku věci a marketing, který se kolem tohoto vysokého sportu točí.

Příběh velmi rychle plyne, nikde se moc nezasekává a je velmi napínavý až do úplného konce. V některých momentech člověk až lapá po dechu a má nervy na krajíčku. A to především při proslulém závodu Le Mans, kdy jde doslova o život. Přestože je celková stopáž necelých 160 minut, během snímku nemáte pocit, že je nějaká část zbytečná. Všechno do sebe perfektně zapadá a vy se ani chvilku nenudíte. A to ani v případě již zmíněného závodu, který bezmála zabírá třetinu snímku.

Christian Bale a Matt Damon coby kolegové ve snímku úplně září. Chemie mezi jejich charaktery je naprosto perfektní a vy jim žerete úplně všechno. Od rvačky před obchodem přes neustálé rozepře až po velmi úzký přátelský vztah, který si postupem času vybudují. Zkrátka bromance, jak se patří.

Ačkoliv se může zdát, že je ústředním tématem pouze samotné závodění a auta, opak je pravdou. Režisér James Mangold vytvořil pomocí skvělých efektů a poctivého filmařského řemesla životopisné drama, které je plné strachu, lásky a adrenalinu, jenž provází každého závodníka. Divák se má tak možnost dokonale vcítit do hlavních postav, prožít s nimi závod a pochopit, co je na tom všem vlastně úžasného. O postavu se každou minutu bojíte a fandíte jí do posledního dechu. Máte pocit, jako byste v tom malém prostoru auta byli s ní. A tomu se říká umění.

Le Mans '66, oficiálním názvem Ford vs. Ferrarri, je snímkem, který vás pomocí mámivého vzrušení drží napnuté až do úplného konce. Skvělá vzájemná psychologie postav, dechberoucí příběh, vkusné efekty a nakažlivý soundtrack dokazují, že tento film nesmíte minout. James Mangold zkrátka vytvořil drama o autech, které ocení nejenom milovníci rychlé jízdy.

Názor informuji.cz: 85%

Kdy a kde dávají film: Le Mans 66

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!