Doktor Spánek od Stephena Kinga se ze stínu Osvícení vymaňuje těžce

Doktor Spánek od Stephena Kinga se ze stínu Osvícení vymaňuje těžce70%

Další očekávaný snímek tohoto roku, a to nejen pro fanoušky hororových filmů a Stephena Kinga, s sebou přináší řadu rozporuplných reakcí a hodnocení. Jako samostatný snímek by fungoval těžko a jako pokračování úspěšného předchůdce není úplně ideální. Určitá kvalita se mu však bezpochyby upřít nedá.

 

Film navazuje na Osvícení režiséra Stanleyho Kubricka, které popisuje hrozivé události, jež se před 40 lety odehrály v hotelu Overlook. Nyní už dospělý Dan Torrance se s hrůznými vzpomínkami snaží vyrovnat. Vše se změní, když s ním naváže kontakt Abra, dívka, která je obdařená mimořádnými schopnostmi. Těm se říká osvícení nebo také záře.  

Abra vycítí, že má Dan stejné nadání jako ona, a obrátí se s ním s prosbou o pomoc. Stojí proti nim Rose a její následovníci, kteří právě z této záře čerpají energii a mají na svědomí životy mnoha nevinných dětí. Abra s Danem tedy musí spojit síly, aby Rose porazili a zachránili se.  

Režisér Mike Flanagan si vybral zdánlivě jednoduchou cestu, rozhodl se navázat na velmi úspěšný snímek, takže už měl takřka poloviční úspěch zaručený. Jenže tady vyvstává jeden z hlavních problému filmu, i když se dokonce opakují stejné citace i scény z Osvícení, kvalitou se mu Doktor Spánek těžko vyrovnává.  

Děj se rozbíhá pomalu, vracíme se do Dannyho dětství a vidíme, jak se to všechno stalo. To může sice pomoci divákům, kteří Osvícení neviděli, pro ostatní je to však zbytečné zdržení. Paradoxem je, že místo zrychlení děj postupem času zpomaluje a dvouapůlhodinová délka je v tomto případě špatně využitá.  

Kvalitu zvedají skvělé herecké výkony Ewana McGregora v roli Dana a Rebeccy Fergusonové, která představuje Rose. Další výraznou stránkou filmu je bravurní hudba, kde Flanagan ukazuje, jak skvěle se dá použít i tlukot srdce. Geniální je i kočka symbolizující předzvěst smrti nebo otevírání imaginárních šuplíků uvnitř lidské mysli.  

Minimálně jednu velmi nepříjemnou scénu Doktor Spánek obshauje, nechybí ani několik scén, které vás vylekají nebo u kterých máte pocit, jako byste telepaticky cestovali i s hlavními hrdiny. I myšlenkové souboje a hrátky s myslí mezi jednotlivými postavami se Flanaganovi povedly. Krokem vedle jsou svítící modré oči u Rose a členů jejího rodu, ty snímek spíše než k hororu přibližují k temné fantasy. 

Nejrozporuplnějším je však velkolepé finále. To je místy skvělé, velmi intenzivní, místy velmi špatné a nevyhne se mu ani řada zbytečných klišé nebo předvídatelných momentů. Celkově sice snímek napětí a tu správnou temnotu nepostrádá, ukazuje však, že navazovat na veleúspěšného předchůdce vždy nemusí zaručit stejný úspěch.      

 
Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Doktor Spánek od Stephena Kinga

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!