Zakázané kapely před rokem 89: underground, máničky a přehrávky

Zakázané kapely před rokem 89: underground, máničky a přehrávky 

Jak známo, před rokem 1989, jehož 30. výročí teď slavíme, neměly kapely v Československu lehký život. Kvůli své "neoficiálnosti", dlouhým vlasům, často protirežimním textům a hudbou inspirovanou ze "zločinného" západu nemohl hudebníci mnohdy vůbec hrát. K povolenému veřejnému hraní se tak mohli vrátit až po listopadu 89. Těchto hudebníků a kapel bylo pochopitelně hodně, přinášíme vám výběr několika z nich. Můžeme s nimi zavzpomínat na doby před příchodem svobody, kdy patřili do undergroundu a pro provozování své činnosti museli absolvovat tzv. přehrávky.

Pražský výběr

Pražský výběr založil roku 1976 klávesista a zpěvák Michael Kocáb. Počátkem 80. let byli snad nejpopulárnější kapelou. Stalo se tak díky originálnímu stylu i textům, charakteristickým rádoby anglickými slovy, která ale nedávala žádný význam, jen byla zvukomalebná.

V roce 1982 natočil Juraj Herz ve spolupráci s kapelou film Straka v hrsti, pojmenovaný stejně jako jejich album, ve kterém se objevilo i několik signatářů Charty 77. Populární skupinu začala StB více sledovat. V lednu dalšího roku režimí představitelé našli záminku, jak produkci Pražského výběru zastavit – na koncertě prodávali neoficiální plakáty.

Kapela pak tvořila součást seznamu jmen v článku Nová vlna se starým obsahem v březnu 1983. Ten označoval některé rockové hudebníky za nástroj ideologické diverze a vyzval pracovníky kulturních institucí, aby těmto skupinám nepořádali koncerty a neudělovali jim tzv. přehrávky.

Jejich bubeník Jiří Hrubeš emigroval a skupina se vrátila ke koncertování až roku 1986 pod změněným názvem Výběr. Po roce 1989 vystupoval Pražský výběr jen občas, ke většímu koncertování se vrátili až po roce 2000. Loni jsme je mohli vidět třeba jako předkapelu Rolling Stones v Praze.

Jasná páka

Dalším hudebním uskupením na seznamu Nové vlny se starým obsahem byla Jasná páka, což vedlo k jejich celostátnímu zákazu veřejného hraní. Po roce 1984 už spolu nehráli vůbec, frontman Michal Ambrož k sobě přizval jiné hudebníky a pod novým názvem Hudba Praha hrál dál. Až roku 2008 se Jasná Páka opět oddělila od Hudby Praha. Michal Ambrož dnes vystupuje s Jasnou Pákou a uskupením Michal Ambrož a Hudba Praha, se kterou letos vydal úspěšné eponymní album.

"Plastici"

Skupina The Plastic People of the Universe sice vznikla už roku 1968, s příchodem normalizace se ale její existence v socialistickém československu zkomplikovala. Poté, co jim roku 1973 nebyl přiznán oficiální statut a nesměli tudíž oficiálně veřejně vystupovat, už hráli jen na soukromých akcích a stala se z nich undergroundová kapela na plný úvazek. V dalších letech komunistická policie zatkla a odsoudila za výtržnictví jejich manažera Ivana Martina Jirouse a saxofonistu Vratislava Brabence. Při pořádání tajných koncertů spolupracovali třeba i s Václavem Havlem.

Boj „Plastiků“ s režimem trval mnoho let – až v roce 1987 nátlak StB způsobil, že se rozpadli a jen někteří přešli do nové kapely baskytaristy a zpěváka Milana Hlavsy Půlnoc. S tou pak hráli i po roce 89, než se The Plastic People of The Universe dali znovu sešli k delší spolupráci až roku 1997. Stalo se tak na přání Václava Havla u příležitosti dvacátého výročí Charty 77. Roku 2001 ale Hlavsa ve věku 49 zemřel na rakovinu plic. Poté kapela v různých sestavách fungovala příležitostně dál, podařilo se jí i nahrát album Maska za maskou a symfonické provedení desky Co znamená vésti koně. Loni oslavili 50 let od založení velkým výročním koncertem v Praze.

Abraxas

Další kultovní kapela Abraxas hrála už od roku 1976. Protože jejich hudba a prezentace zpočátku ovlivněná skupinou Pink Floyd neodpovídala představám režimu, koncertovat mohli jen zřídkakdy. Oficiálně ale skupina zakázaná nebyla. Pod tlakem režimu se ale čtveřice v čele se Slávkem Jandou na konci 80. let rozpadla. Abraxas se dali znovu dohromady v roce 1995 a koncertují dodnes.

Psí vojáci

Skupina Psí vojáci měla v čele Filipa Topola, skvělého textaře, zpěváka, skladatele i klavíristu. Poprvé veřejně zahráli roku 1979, kdy bylo většině jejich členů pouhých 13 let. Státní bezpečnost si jich okamžitě všimla a zakázala Psím vojákům vystupovat. Byl to totiž zkrátka underground. Proto hráli dál jen na soukromých akcích, od půlky 80. let vystupovali pod krycím jménem P.V.O.

Filip Topol zemřel roku 2013.

Foto: Kultura.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!