Tančící dům vystavuje téměř 300 děl výtvarníka, architekta a designéra Bořka Šípka

Tančící dům vystavuje téměř 300 děl výtvarníka, architekta a designéra Bořka Šípka 

Největší retrospektivní výstava děl světoznámého umělce s prostým názvem Retrospektiva představuje 200 skleněných předmětů a 60 kusů designového nábytku, které Bořek Šípek vlastnoručně vyráběl. Prezentovány jsou i doposud nezveřejněné prototypy nalezené v jeho pozůstalosti. V Galerii Tančící dům můžete výstavu zhlédnout od 13. listopadu do 22. března 2020.

V přízemí a dvou suterénech Tančícího domu můžete vidět nejrůznější vázy, mísy, karafy, skleničky, porcelánové hrníčky, ale i lustry, lampy či svícny a nábytek v podobě křesel, židlí, stolů, skříní či knihoven. Vše je propojeno do jednoho přirozeného celku. Návštěvníci tak mohou k exponátům volně přistoupit a prohlédnout si je ze všech stran.

Bořek Šípek – Retrospektiva. Foto: Andrea Morkusová

Pojetí Retrospektivy je netradiční. Výstava je instalována do barevného pozadí tak, aby se otevřela nová perspektiva děl a návštěvníci se mohli seznámit s původním barevným pojetím a zasazením skla do interiérů, jak měl autor v úmyslu,” vysvětluje ředitel galerie Robert Vůjtek.

Jsou zde vystaveny originály, světové unikáty i prototypy. Určitě bych rád upozornil na dva skleněné meče, které byly vyrobeny v roce 2003 pro Karla Lagerfelda a v Čechách dosud nikdy vystaveny nebyly,” dodává.

Bořek Šípek – Retrospektiva. Foto: Andrea Morkusová

Ujít byste si neměli nechat ani kolekci Odsouzeni k smrti, nástěnnou vázu, jež je posledním Šípkovým dílem či sbírku ručně vyráběných židlí z 90. let. Najdete zde i slavnou neuchopitelnou vázu, kterou Bořek Šípek vyrobil podle návrhu Václava Havla. Prostory výstavy jsou symbolicky doplněny i větvičkami šípků. 

Můj otec se nechal inspirovat životem,” řekl na představení výstavy syn slavného umělce Dalibor Šípek. “Při prohlížení jeho děl se nikdy nenudíte a vždycky v nich můžete najít něco nového.” 

Bořek Šípek – Retrospektiva. Foto: Andrea Morkusová

Samotná výstava se připravovala zhruba 1,5 roku za spolupráce rodiny Šípkových, soukromých sběratelů a sklárny Ajeto v Lindavě, jejímž spoluzakladatelem Bořek Šípek byl. Zároveň je i poslední ucelenou prodejní výstavou originálů z depozitáře slavného umělce. 

Úvodní foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Galerie Tančící dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!