Zedníčkův Lakomec má energie na rozdávání a baví svou groteskně zoufalou hamižností

Zedníčkův Lakomec má energie na rozdávání a baví svou groteskně zoufalou hamižností75%

V Kalichu o něco slavnostněji než obvykle - první uvedení Molièrovy nesmrtelné komedie Lakomec připadla na dvě kulatá jubilea. Divadlo Kalich si připomínalo 20 let od svého založení premiérou, kde hlavní roli chamtivce Harpagona ztvárnil v den svých sedmdesátých narozenin Pavel Zedníček.

Věřit bankám? Rozhodně ne! Ale ukrýt své jmění do pokladničky? To je přece první místo, kam by se zloděj podíval! 

Zoufale paranoidní Harpagon (Pavel Zedníček) k sobě tiskne největší poklad ze všech - svou naditou kasičku, jedinou jistotu a lásku svého života. Jeho potomci Eliška (Marika Procházková) a Kleant (Ondřej Novák / Aleš Petráš) jsou totiž nevděční budižkničemové. A co se týče žen… inu, jejich hodnota spočívá zejména ve velikosti jejich věna. Smyslem bytí tak zůstává pro tohoto lichváře a prospěcháře jediné - peníze. Pro ně je ochoten obětovat vše, i štěstí svých dětí.

Copak ty nechápeš, že aby ses mohl oblékat, musíš mne vysvlékat?!

Hra o lpění, hromadění a závislosti jednoho člověka, který svou posedlostí bohatstvím takřka zničí vlastní rodinu. Molièrova komedie Lakomec oslovuje čtenáře a diváky již více než 350 let. Kouzlo tohoto díla tkví v tom, že v sobě nese obecně platné poselství, archetyp jednoho ze smrtelných hříchů, který ukazuje v tragikomické nadsázce.

Divadlo Kalich / Foto: Richard Kocourek

Nyní přichází Lakomec v modernějším divadelním ztvárnění, "bez krajek a paruk", v režii Jakuba Nvoty. Děj se odehrává ve statickém rozložení mramorového sloupoví, jejichž pochybná pravost se stává předmětem spekulací v jednotlivých scénkách. Ale ještě podstatněji - sloupy pomyslného paláce slouží jako ochrana tajemství nešťastně zamilovaných a skýtají také příležitost pro ty, kteří kují pikle.

Jednoho krásného dne okradu sám sebe...

Rychlý sled jednotlivých výstupů působí na samém počátku poněkud rozdrobeně, ovšem od druhé poloviny je představení mnohem ucelenější a o to déle také postavy setrvávají v nádherně bizarních scénkách (ve kterých si vyloženě libují oni i diváci). 

Divadlo Kalich / Foto: Richard Kocourek

Nutno dodat, že uvolněná nálada vládne po celou dobu, zejména díky Zedníčkovi a jeho citu pro komičnost a groteskní vystupování. Jeho Harpagon není žádným ohavným despotou, ale zábavně roztržitým, někdy hysterickým, jindy zas bezradným člověkem vyvolávajícím soucit.

Ať už zrovna hledá svůj uloupený poklad, soupeří se svým synem o lásku krásné Marianny (Sarah Haváčová), anebo se nechá manipulovat mazanou Frosinou (Jana Švandová), na jevišti to po celou dobu jiskří energií až do velkého „italského“ finále. Není pochyb o tom, že si Lakomec, pro své výborné obsazení a rozvernou náladu, najde čestné místo na repertoáru Divadla Kalich.

Úvodní foto: zdroj Facebook Divadla Kalich

Názor informuji.cz: 75%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!