Vztyčený prostředníček víře i lidské blbosti. Ricky Gervais servíroval stand-up bez hranic a je po právu králem britské komedie

Vztyčený prostředníček víře i lidské blbosti. Ricky Gervais servíroval stand-up bez hranic a je po právu králem britské komedie90%

Žádná tabu, tak to prostě má být. Britský komik známý seriálem Kancl nebo svěžím přístupem k moderování Zlatých glóbů přesvědčil Prahu, že nadpřirozeno stojí a padá s úhlem pohledu.

"Zabili byste maličkého Adolfa Hitlera? Lidé fantazírují o stroji času a výpravě, která skončí zkázou říšského vůdce. Nedochází jim ale, že jednu z nejhorších postav historie zabil sám Hitler ve svém bunkru dobře mířenou ranou z pistole," filosofuje jeden z nejznámějších britských komiků a následně se s diváky dělí o myšlenku, jak se nad batolícím se führerem ukájí. Na první dobrou prvoplánový vtip, který by normálně nepatřil do zlatého fondu světového stand-upu. Ricky Gervais je ale komplexní komediální balíček o několika chodech, nelze vstřebat jen dezert.

Osmapadesátiletý komik se dle vlastních slov podíval do Prahy přibližně po čtvrtstoletí a naplnil veškerá očekávání. Nejprve pozval na scénu Kongresového centra svého předskokana Seana McLoughlina, který u publika zabodoval trefnými gagy o rozpolceném pokroku společnosti, který definoval příkladem královny pasující věhlasné kosmonauty na rytíře či střetem streamování muziky a popularity vinylů. Trefou do černého byla ale především shoda jmen s youtuberem vystupujícím pod přezdívkou Jacksepticeye. Komik si postěžoval, že jeho fanouškovská základna se velmi liší od příznivců Ira, který disponuje třiadvaceti miliony odběratelů. Proto mu prý do zpráv chodí vyzývavé vzkazy od rozhicovaných "devítek".

Ricky Gervais měl ve svých vtipech tradičně hlubší pointu, ale výsledek stál téměř vždy za to. Již tradičně se trefoval do víry, lidské hlouposti a zpátečnictví a neopomněl ani klasickou zmínku o Schindlerově seznamu, která je součástí snad většiny jeho zastávek nebo televizních vystoupení. Gervais v jednoduchém tmavém tričku a džínách sázel na svůj veliký přehled a zásadní načasování jednotlivých vtipů, kterým ale nechyběly pevné a hlavně inteligentní základy. Anglická "Fka" sice létala tam a zpátky jak na běžícím pásu, ale Britova komedie rozhodně nestála na klení nebo nadávkách. I když nastaly momenty, kdy i sprosťárny uděřily hřebíček na hlavičku. Jedním z nich byla bez pochyby i konfrontace s pokřikující ženou hned pod pódiem, která neustála humor se špetkou holocaustu či homosexuality. Ale i to mohl být chytrý tah mistra komiky, který dámu s ruským přízvukem vyprovázel narážkami na její duševní zdraví.

Gervais při svém Supernature vystoupení často uhýbal z nadpřirozeného tématu, ale nikdy neminul. Bavil diváky a zároveň i sebe, jakoby vyšperkované gagy slyšel poprvé v životě. A to hlavně když opakovaně bral do rukou fakta a světově uznávané teorie o náboženství či společnosti jako takové a dělal z nich zábavný guláš, který by ale v argumentaci obstál i před těžším publikem. To pražské totiž jelo na britské vlně od začátku do konce. A závěrečná "hořká kremace" či záměrný Tourette byly jen třešničkou na dortu.

Stand-upy často bývají pouze o nemístné provokaci bez účelu nebo sprosťárnách bez potřebné šťávy. Ricky Gervais už dlouho celý svět přesvědčuje o tom, že humor by neměl mít hranice pokud zůstává chytrým a zajímavým. A pokud je nadpřirozeno skutečně jiné v pohledu každého z nás, tak Gervais, jako král britské komiky, stál na konci své show jako spasitel a otec nás všech. C*nt.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!