O-h, Ophe-elia! Američtí The Lumineers maximálně uvolnili přeplněný prostor Fóra Karlín

O-h, Ophe-elia! Američtí The Lumineers maximálně uvolnili přeplněný prostor Fóra Karlín 90%

Dvě nominace na hudební ceny Grammy, složení skladby pro snímek Hunger Games či konceptuální album o délce tří kapitol, z nichž každá vypráví odlišný příběh. The Lumineers své první album vydali v roce 2012 a není toho málo, co za uplynulých sedm let stihli. Když letos na jaře oznámili, že se v rámci evropského turné vrátí po třech letech také do České republiky, byla to potěšující zpráva. Ve vyprodaném Fóru Karlín se opět potvrdilo, že živé verze jejich emotivních skladeb u mladého publika rezonují a probouzí u něj chuť ke zpěvu a tanci.

Když před třemi lety poprvé zahráli v Praze, vystoupili ve vyprodaném velkém sálu pražské Lucerny. Pro letošní představení zvolili větší prostor a vybrali si pražske fórum Karlín, které vyprodali již několik měsíců dopředu.

Natěšené publikum

Těžko říci, zda nedočkavost fanoušků byla onen hlavní důvod, proč prostory Fóra Karlín praskaly ve švech již několik desítek minut před osmou hodinou. Možná bylo důvodem také to, že si The Lumineers nevybrali jen tak nějakého předskokana, ale folk-rockovou kapelu Mighty Oaks. která má u nejednoho videoklipu na YouTube více než milion zhlédnutí. 

Mighty Oaks. Foto: Marián Juskanin

Čtyřicetiminutovému vystoupení předkapely vévodil přednes jejich frontmana, charismatického Iana Hoopera, který prezentoval svou krásnou barvu hlasu v každé z rytmických skladeb. Když pak u několika posledních písní vyměnil kytaru za mandolínu, tleskal rukama nad hlavou téměř každý v sále a nakonec sklidili ovace, o kterých by si většina předskokanů mohla nechat zdát. 

Čekání na hlavní hvězdy večera bylo v přeplněném sálu poměrně zdlouhavé. Ve chvíli, kdy pak šestičlenná formace konečně dorazila na pódium, zahájení proběhlo velkolepě a to hitem Sleep On The Floor. 

Sázka na jistotu

Rodáci z coloradského Denveru vsadili ve svém setlistu především na jistotu. Sestavili ho z jejich největších hitů, což se ukázalo jako správná volba a koncert měl i díky tomu nesmírný spád. A ať už hráli skladbu Ho Hey, Ophelia nebo Cleopatra, zpívali a tancovali téměř všichni. 

Skupina přijela v rámci představení poslední zářijové desky III, na což mimo jiné upozorňovala i působivá, leč decentní instalace na pódiu s římskou trojicí na bicí soupravě. Nové album je rozděleno do tří kapitol a z každé z nich přednesli alespoň jednu skladbu. Zároveň frontman, zpěvák a kytarista Wesley Schultz připomněl, že v něm poukazují na problémy se závislostmi. 

The Lumineers. Foto: Marián Juskanin

Působivé bylo, že když se večer nachýlil ke konci, vrátili se na pódium také Mighty Oaks a skladbu This Must Be The Place zahráli muzikanti dohromady. Poté, co se na několik minut z pódia vytratili, nikdo nepředpokládal, že se nevrátí.

Za malou chvíli byli zpět a již první tóny piána stačily k tomu, aby se ze všech stran ozvalo nadšení, protože téměř každý rozpoznal něžnou Donnu, první nahrávku z jejich poslední alba. 

Papírová vlaštovka na rozloučenou 

Po dalších dvou přídavcích nebylo těžké uhodnout, jaká bude poslední. Pokud se v sále našel někdo, kdo si v průběhu večera ještě nezazpíval, u Stubborn Love přišla jeho chvíle. Po jejím dohrání bylo očividné, že tentokrát už je tu doopravdy konec. 

Členové formace ještě několik minut zůstali na pódiu, objímali se, v zápětí rozhodili náčiní do publika a celý večer pak definitivně završilo vhození papírové vlaštovky do davu, o níž se fanoušci mohli poprat.   

Wesley Schultz. Foto: Marián Juskanin

Popularita folk-rockové kapely The Lumineers je založena především na rytmických skladbách, kterým mnohdy vévodí krásné klavírní melodie a jejichž přednes umocňuje zpěv nezaměnitelným hlasem frontmana Schultze. A byly to právě tyto prvky, které definovaly nedělní koncert. The Lumineers vsadili na to, co u jejich publika funguje a to domů odcházelo maximálně spokojené.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

O-h, Ophe-elia! Američtí The Lumineers maximálně uvolnili přeplněný prostor Fóra Karlín O-h, Ophe-elia! Američtí The Lumineers maximálně uvolnili přeplněný prostor Fóra Karlín O-h, Ophe-elia! Američtí The Lumineers maximálně uvolnili přeplněný prostor Fóra Karlín
 

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!