Sarah Brightman zářila v Praze. Představila nové album Hymn i největší skladby své kariéry

Sarah Brightman zářila v Praze. Představila nové album Hymn i největší skladby své kariéry90%

Britská zpěvačka Sarah Brightman, která doposud prodala přes 30 milionů desek a sbírá jedno ocenění za druhým, přijela do Prahy představit své nové album Hymn. V rámci celosvětového turné se tak 8. listopadu v holešovické Tipsport areně uskutečnil koncert, na který budou její fanoušci vzpomínat ještě hodně dlouho.

Všechny příchozí nejprve zaskočila rychle narůstající fronta, tvořící se již dlouho před začátkem koncertu. Ti, kteří přišli zhruba hodinu předem, si v ní počkali téměř tři čtvrtě hodiny a měli tak akorát čas najít si svá místa. Koncert totiž začal na minutu přesně i přesto, že minimálně čtvrtina diváků tou dobou ještě čekala venku.

Ve zhasnutém sále a za zvuků prvních tónů tak proud lidí jen s potížemi hledal svá místa a několik prvních skladeb rušilo hlasité klapání kovových sedadel bývalé hokejové haly o beton pod nimi.

Sarah Brightman v Praze. Foto: Tomáš Vojáček

I přesto však pozornost většiny diváků přitahovalo pódium ztvárněné jako stylizované varhany, mezi nimiž se jen matně rýsoval orchestr a početný sbor. Sarah vystoupila z mlhy s písní Fluers Du Mal následovanou Stranger In Paradise. Českému publiku, které už od první písně nešetřilo ovacemi často děkovala a došlo i na pár českých slov na přivítanou: "Dobrý večer Praho, vítejte dámy a pánové. Děkuji, že jste přišli.” A již anglické: ”Dnes večer vám představím své oblíbené skladby i písně z nového alba Hymn.” 

Již rozvržení a nasvícení pódia dávalo jasně najevo, kdo je oficiální hvězdou večera. Sbor i orchestr tonul většinu času ve tmě a v mlžných oparech, zatímco Sarah stála v kuželu jasného světla a její šaty pokryté stovkami krystalů Swarovski i třpytivá tiára na hlavě vrhaly odlesky daleko do hlediště. Proměny scény během koncertu utvářely pouze světelné efekty a tak se varhany v jednu chvíli nořily do temně modré mlhy, aby jejich vrcholky s další písní zaplály desítkami malých světel.

Sarah Brightman v Praze. Foto: Tomáš Vojáček

Jako host se na pódiu objevil i Vincent Niclo, se kterým si Sarah střihla duet Carpe Diem, následovaný Vincentovým podáním slavné písně Ameno, již doprovázela dramatická a až pekelně působící červená scéna s všudypřítomným kouřem a blikajícími ostrými bílými světly.

Skladba písní, mezi nimiž se dále objevila například Anytime, Anywhere, Hijo De La Luna, slavná Who Wants To Live Forever či Follow Me, Tu Che M'hai Preso IL Cuor Vignette a Miracle z nového alba, tak opět potvrdila rozsah žánrů a jejich vzájemné mísení a propojování, kterým je Sarah pověstná. V jednu chvíli jste mohli poslouchat regulérní operní árii, jež se v druhém okamžiku přetavila do rytmického popu a ve třetím zase nazpět k opeře. Chybět nemohly ani muzikálové melodie. Fantom Opery, jehož si se Sarah opět skvěle střihl Vincent Niclo, patřil k absolutním vrcholům celého večera

Sarah Brightman v Praze. Foto: Tomáš Vojáček

Druhou polovinu koncertu otevřela ústřední skladba nového alba Hymn, při níž se pódium opět zahalilo do oblaků mlhy, tentokrát však v oranžové barvě. Z novinek nechyběly Better Is One Day, dynamická Fly to Paradise, Canto Per Noi či Sogni v duetu s Vincentem Niclo. Dalším hostem byl Narcis Lanau, který zazpíval skladbu Caruso a se Sarah skvělý duet Requiem (Pie Jesu) od Andrew Lloyd Webbera.

Slavný duet Time To Say Goodbye, jehož nová úprava desku Hymn uzavírá, na koncertu zazněl netypicky pouze v podání Sarah, která sama sebe navíc doprovodila i na klavír

Sarah Brightman v Praze. Foto: Tomáš Vojáček

Celý večer byl provázen bouřlivým potleskem publika, občas okořeněným kyticí květin nebo výkřikem I love you Sarah, který na jeho konci přešel v neutuchající ovace ve stoje. Došlo tak i na přídavky v podobě Deliver Me, Ave Maria a opravdu závěrečné A Question Of Honour.

Páteční koncert byl především o skvělém hudebním zážitku a hlasu výjimečné zpěvačky s tříoktávovým rozzsahem, která plně potvrdila svou pověst jedné z nejlepších sopranistek současného světa. Byl i okázalou a pečlivě promyšlenou show s perfektně vyladěným orchestrem a sborem a v neposlední řadě emotivním zážitkem, na který se jen tak nezapomíná.

Úvodní foto: Tomáš Vojáček

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Sportovní hala Fortuna nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Sportovní hala Fortuna

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!