Celtic Woman poprvé v Praze. Zazněly irské tradicionály i celosvětové hity

Celtic Woman poprvé v Praze. Zazněly irské tradicionály i celosvětové hity80%

Vůbec poprvé ve své historii zavítala 7. listopadu do Prahy irská skupina Celtic Woman. V Kongresovém centru předvedla téměř dvouhodinovou show, v níž diváky vtáhla do procítěných irských tradicionálů, rytmických kousků vybízejících k tanci i světově oblíbených hitů.

Ačkoliv skupina Celtic Woman existuje již 14 let a za tu dobu při svých četných turné projela téměř celý svět, pražští fanoušci se jejího živého koncertu dočkali až nyní. Už předem ale bylo jasné, že neznámá tu rozhodně není – čtvrteční koncert byl téměř vyprodán již na začátku července a na pátek byl přidán druhý.

Celtic Woman v Praze. Foto: Tomáš Vojáček

Skupina, jejíž jádro tvoří vokalistky Mairéad Carlin, Éabha McMahon a Megan Walsh a houslistka Tara McNeill, se soustředí na tradiční irskou hudbu – procítěné balady i rytmické kousky, které svou typickou skotačivou radostí přímo vybízejí k tanci. V jejím repertoáru ale naleznete i četné novější a světově oblíbené hity

Při pražském koncertu na pódiu zářili i dva zpěváci a tanečníci v jedné osobě a kapela střídavě kombinující klavír, bicí, kytaru, perkuse či tradiční irské nástroje jako píšťaly a harfu. Ani čtyři hlavní protagonistky však nezůstaly jen u zpěvu. Jejich zprvu jednoduché taneční kroky se s postupujícím večerem měnily na složitější choreografie a ukázky tradičních irských tanců včetně sólových stepařských čísel obou tanečníků za doprovodu bubnů či tónů dud a Tařina častého tance s houslemi

Celtic Woman v Praze. Foto: Tomáš Vojáček

Atmosféru dotvářely kostýmy a šest projekčních panelů přetažených lehkou látkou, na kterých se střídaly záběry překrásné irské krajiny, náladové barevné obrazce, nebo třeba imaginární kamenný portál starého chrámu, skrze něhož účinkující vstupovali na pódium.

V průběhu večera zazněly písně The Voice, You Raise Me Up, známé Orinoco Flow, Danny Boy za doprovodu harfy, či téměř operní Somewhere Over The Rainbow, při které se celý sál rozzářil nesčetnými světelným obrazci. Sólová čísla se často měnila v dokonale sladěné hlasy všech tří zpěvaček a zpěv a capella v souhru všech hudebníků. A právě skladby a capella, v nichž se odrážely procítěné emoce, patřily k těm nejlepším.

Celtic Woman v Praze. Foto: Tomáš Vojáček

K vrcholům celého, téměř dvouhodinového, koncertu bezesporu patřila i známá píseň Amazing Grace, kterou započal osamocený dudák v tradičním oděvu sestupující hledištěm mezi diváky, aby se k němu vzápětí na pódiu postupně připojil klavír, zpěvačky, zpěváci i celá kapela. V kulisách promítaných vitrážových oken starého chrámu a nesčetných světelných efektů tak píseň nakonec burácela celým sálem.

Celtic Woman v Praze. Foto: Tomáš Vojáček

Celtic Woman do Prahy dovezly něhu i nakažlivou energii, která diváky střídavě vrhala do zasněné nálady i rozjařeného veselí, při němž se všem v sále chtělo tančit. Večer s tóny, které mnohým budou znít v hlavě ještě hodně dlouho, tak právem zakončil bouřlivý potlesk ve stoje a úsměv na tváři všech přítomných. 

Úvodní foto: Tomáš Vojáček

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Kongresové centrum Praha nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Kongresové centrum Praha

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!