Knihou roku se ve stejnojmenné anketě staly Tiché roky Aleny Mornštajnové

Knihou roku se ve stejnojmenné anketě staly Tiché roky Aleny Mornštajnové  

První ročník čtenářské ankety Kniha roku zná své vítěze, mezi oceněné knihy se probojovala například Komturova smrt Haruki Murakamiho nebo napínavý thriller Kříďák. Absolutní vítězkou se stala Alena Mornštajnová, které letos na jaře vyšla kniha Tiché roky.

První ročník ankety Kniha roku letos vyhlásil nadační fond Čtení tě mění. Cílem projektu je oceňovat knihy nejen z hlediska jejich literární hodnoty, ale také na základě oblíbenosti u čtenářů. Společně s odbornou porotou vybrali čtenáři vítěze v třinácti kategoriích, vyhlášena byla například nejlepší audiokniha, umělecká próza, literární objev nebo populárně naučná kniha.

Překladatelka a prozaička Alena Mornštajnová © Michaela Družná

Mezi oceněné knihy se probojovala například zmiňovaná Komturova smrt od Haruki Murakamiho (Umělecká próza), Sirotčinec slečny Peregrinové: Mapa dní Martina Riggse (Scifi a fantasy) nebo Neohrožené ženy autorského dua Marta Breen a Jenny Jordahl.

Knihou roku a zároveň vítězem v kategorii Společenský román se staly Tiché roky Aleny Mornštajnové. Zatím poslední román oblíbené české autorky si vysloužil celou řadu pozitivních ohlasů od čtenářů i literárních kritiků. Jímavý příběh o tom, co všechno může zapříčinit jedna nešťastná událost a to, když mezi sebou nedokáží členové rodiny komunikovat, vyšel letos na jaře. Jedná se o již čtvrtou knihu pro dospělé, kterou autorka napsala. Velkou pozornost si vysloužil v roce 2017 její román Hana, díky němuž se Mornštajnová dostala do širšího povědomí čtenářů.

Ukázka z knihy Neohrožené ženy

Projekt Čtení tě mění vznikl v loni na jaře, za cíl si klade především probouzet zájem o literaturu nejen u malých, ale i u dospělých čtenářů. Prezentuje se přitom především přes svoji Facebookovou stránku, kde si lidé mimo jiné vyměňují své dojmy z přečtených knih. Hlavní tváří projektu se stala moderátorka Lenny Trčková.   

 Fotografie: Vojtěch Vlk

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!