Pražský divadelní festival německého jazyka zveřejňuje program. Zve na klasiku i experimenty

Pražský divadelní festival německého jazyka zveřejňuje program. Zve na klasiku i experimenty 

Moc – bezmoc. Na toto téma letos láká Pražský divadelní festival německého jazyka, který pro návštěvníky chystá deset výrazných a inovativních inscenací z Německa, Rakouska, Švýcarska, Lucemburska, Lichtenštejnska i z Česka.

Již 24. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka proběhne hned na několika pražských scénách od 16. listopadu do 3. prosince. Ti, kteří němčinu příliš neovládají, se nemusí bát. Vše bude totiž jako již tradičně tlumočeno do češtiny.

Zahajující inscenací festivalu se stane 16. listopadu v Divadle na Vinohradech Misantrop v podání berlínského Deutsches Theater. Režisérka Anne Lenk v ní pojímá 350 let starou komedii jako nadčasovou satiru na společenskou maškarádu a sociální sebeinscenování. Prim při tom bude hrát věčný rozpor mezi vysokými morálními nároky jednotlivce a žalostně pokulhávající společenskou realitou.

Hned dvakrát se mohou návštěvníci těšit na švýcarskou inscenaci Girl from the Fog Machine Factory vyprávějící o krachující továrně na mlhostroje. Režisér Thom Luz, který je mimo jiné expertem na divadelní dým, vytváří v inscenaci poetické a pomíjivé světy. Hamburský Thalia Theater doveze na Novou scénu Národního divadla představení Tanec v temnotách, dramatizaci proslulého filmu Larse von Triera. Stavovské divadlo uvede Štěstí a pád krále Otakara, které nastudoval Dušan David Pařízek s vídeňským Volkstheater.

Divadlo La Fabrika pak přivítá vítěznou inscenaci Ceny Josefa Balvína, kterou se letos stalo první české provedení textu Rolanda Schimmelpfenniga Zimní slunovrat v režii Adama Svozila a Kristýny Jankovcové. Hru nastudoval soubor ostravské Komorní scény Aréna. Projekt k 300. výročí Lichtenštejnska Identita Evropa, na němž se podíleli lichtenštejnští, lucemburští a němečtí divadelníci, se představí na scéně Divadla Komedie.

A stále nejsme u konce! Do DOXu+ zavítá inscenace Farm Fatale v režii francouzského režiséra Philippa Quesne z Münchner Kammerspiele. Divadlo pod Palmovkou uvede hru Noc v Lisabonu berlínského Maxim Gorki Theateru. Letošní festival pak uzavře inscenace Penthesilea v Divadle na Vinohradech.

Kromě výjimečných představení zve festival rovněž na zajímavý doprovodný program, během něhož proběhne nabroušený kabaret, scénické čtení či debaty s tvůrci. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!