Oslava kaskadérů i bojových umění. Filmasia nabídne oslavu asijské kinematografie

Oslava kaskadérů i bojových umění. Filmasia nabídne oslavu asijské kinematografie  

Již popatnácté se letos uskuteční festival asijských filmů Filmasia. Letos chce spolu s diváky oslavit jedno z nejdůležitějších řemesel hongkongské kinematografie, kterou je práce kaskadérů. V první sekci se zaměří na hongkongskou akci, ve druhé na její následníky v dalších asijských zemích.

„Hongkongské filmy o bojových uměních jsou známé po celém světě a jejich tvůrci nejenže redefinovali pravidla žánru, ale pravidelně se zapojili i do amerických a mezinárodních velkoprodukcí,“ vysvětlují zaměření 15. ročníku festivalu jeho tvůrci. Proto je páteří programu sekce Kmotři akce, která se zaměří na hongkongský akční film a jeho nejšílenější kaskadérské kousky.

Filmasia startuje 5. prosince v 19:00 v kině Lucerna snímkem Můj strážný senior, který je poctou Sammu Hungovi a nostalgickým ohlédnutím za zlatou érou filmů o bojových uměních. Hung je ústřední postavou filmu, ale rovněž jeho režisérem a choreografem. „Jeho ryze autorský a osobní projekt je oslavou řemesla, které změnilo žánr,“ dodávají tvůrci.

Tři lokální variace filmů o bojových uměních nabídne sekce Učedníci, která chystá výběr z indonéské, vietnamské a tchajwanské kinematografie. Návštěvníci se dočkají třeba komedie 212: Bláznivý Wiro, která láká na spojení dokonalé choreografie, rozverných komediálních prvků a tradičního žánru wuxia.

I letos se mohou návštěvníci festivalu těšit na bohatý doprovodný program. Promítat se budou tematické dokumenty o Japonsku legendárních českých cestovatelů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky. Nebude chybět ani blok věnovaný vybrané abstraktní a experimentální animaci z Hongkongu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Lucerna - Praha

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!