Pojídání svatomartinské husy, degustace vína nebo lampionový průvod. Jak v Praze oslavit svátek Svatého Martina?

Pojídání svatomartinské husy, degustace vína nebo lampionový průvod. Jak v Praze oslavit svátek Svatého Martina? 

Zbývá necelý týden do tradičních oslav svátku Svatého Martina. K nim neodmyslitelně patří svatomartinská vína, která se standardně otevírají 11. listopadu v jedenáct hodin a jedenáct minut. Letos tomu tak však nebude. V tomto roce povolil Vinařský fond jejich otevření o několik dní dříve. Podávat se budou moci již od pátku 8. listopadu a i z tohoto důvodu proběhne spousta akcí již příští víkend.

Svatomartinské obžerství v Kasárnách Karlín

Speciální program proběhne na nádvoří Kasáren Karlín. Pro návštěvníky bude připravena svatomartinská husa v různých úpravách. Mimo to bude možné ochutnat víno z ekologického rodinného vinařství s názvem Vinařství Pod Chlumem

Vstup na akci je zdarma a celý program proběhne ve speciálním vytopeném šapitó.

Také je připravený bohatý doprovodný program. Promítne se unikátní projekt České televize a Časopisu Reflex s názvem Moje svoboda. Projekce bude zahájena ve středu v šest hodin večer.

V pátek proběhne akustický koncert lotyšského písničkáře a kytaristy Reinise Jaunaise.

KDY: od pondělí 11. listopadu 16 hodin do soboty 16. listopadu 23.30 hodin

KDE: Prvního pluku 2, Karlín, 180 00 

Svatomartinské slavnosti na Náplavce

Devátý ročník festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa proběhne tradičně na náplavce Rašínova nábřeží. Tam na místě farmářských trhů bude připraveno více než padesát stánků, které nabídnou ochutnávku českých svatomartinských specialit. 

Zároveň bude připravena ochutnávka mladých vín a účastníci si budou moci pořídit degustační set za 100,- Kč, který obsahuje sklenici na víno, katalog a propisku pro záznam. 

KDY: v sobotu 9. listopadu od 10 do 21 hodin 

KDE: Náplavka mezi Železničním mostem a Vyšehradskou skálou 

Svatomartinský lampionový průvod 2019

Tradiční Svatomartinský lampionový průvod pořádá Skautské středisko Maják Praha. Program akce zahájí v 15.00 krátká hra pro děti a jejich rodiče. V 16.00 v rotundě Svatého Martina proběhne speciální bohoslužba. Samotný průvod odstartuje v 17.00 přímo před rotundou. 

KDY: v pondělí 11. listopadu od 15 do 19 hodin

KDE: Rotunda Svatého Martina

Letenská husa a košt svatomartinského vína 

Národní zemědelské muzeum pořádá již 13. ročník slavnosti Letenská husa. Je spojený s řízenou degustací, prezentací a ochutnávkou mladých nebo svatomartinských vín, které je možné na místě také zakoupit. 

Na účastníky akce čeká také doprovodný program, nudit se nebudou ani děti, pro které je připraveno divadelní představení. Celý program doprovodí živá cimbálová kapela.

KDY: v sobotu 16. listopadu od 9 do 16 hodin

KDE: Národní zemědelské muzeum 

Svatomartinské víno a husa na Jiřáku 

Slavnosti mladého vína nebudou chybět ani na náměstí Jiřího z Poděbrad. Oslavy vypuknou v deset hodin dopoledne. Pro účastníky akce bude připraveno mnoho svatomartinských specialit, jako je husa, kaldoun, foie gras nebo různé husí speciality. 

Chybět nebude ani ochutnávka mladého vína.

KDY: v sobotu 9. listopadu od 10 do 19 hodin

KDE: náměstí Jiřího z Poděbrad

Foto: Svatomartinské slavnosti a pečená husa na Náplavce 2019, Facebook

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!