Originální česká komedie Smrt mu sluší Švandovu divadlu opravdu sluší

Originální česká komedie Smrt mu sluší Švandovu divadlu opravdu sluší 

Jaké je to být ředitelem divadla? Divadelním kritikem? A jaké hercem? Natož pak urputným hercem usilujícím o získání Thálie, nejvyšší mety divadelníků? To vše se snaží poodhalit původní komedie Švandova divadla s titulem Smrt mu sluší. Surovou, dokumentární ani realistickou sondu do života spjatého s jevištěm však nečekejte. Hořkosladká inscenace nabízí spíše úctyhodnou dávku vtipu a nadsázky, přičemž se jí daří půvabně ukázat, co se běžně odehrává hlavně mimo prkna.

Po deseti letech od premiéry diváckého hitu Kdo je tady ředitel? připravilo Švandovo divadlo v Praze novou komedii. Autorem a režisérem hry je Daniel Hrbek, ředitel Švandova divadla, který tentokrát napsal všem hercům jejich postavy přímo na tělo. V hlavních rolích se tak představují Michal Dlouhý jako ješitný, po uznání toužící herec a Kamil Halbich coby upjatý a srdceryvný divadelní agent. Jak už bylo naznačeno, tragikomedie Smrt mu sluší vypráví o lidech kolem divadla, kteří spolu sehrávají mrazivě legrační partii o slávu, pocty i život. 

Bob Barel (Michal Dlouhý) je totiž divadelním hercem na volné noze a zároveň populární hvězdou televizního seriálu. On i jeho agent, věrný přítel Kamil Křovina (Kamil Halbich) cítí, že se blíží zásadní chvíle jejich životů. Za svůj strhující herecký výkon v titulní roli inscenace Čas psychopatů je Barel konečně nominován na cenu v divadelním světě nejváženější - Cenu Thálie. Její získání už může zhatit pouze poslední, zatím stále neodevzdaný hlas kritika Hartmanna (David Punčochář). Jenže o něm je všeobecně známo, že Barelovo herectví nemá moc v lásce… Barel s Křovinou proto zosnují lstivý plán, jehož následky jsou nakonec osudné nejen pro ně a divadelního kritika, ale i pro další postavy. Jak ovlivní jejich vypočítavé, avšak pravděpodobně spíše nesprávně sečtené jednání život dramaturgyně Národního divadla Jolany Humhalové (Natálie Řehořová), vrátného Mirečka (Miroslav Hruška) nebo dokonce samotného pana ředitele (Robert Jašków)?

Ve hře nahlížející do divadelního zákulisí se odráží bohaté zkušenosti Daniela Hrbka s chytrými konverzačními a situačními komediemi, které už ve Švandově divadle dříve vytvořil. Pod zábavnou slupkou se však jeho text dotýká věcí mnohem hlubších, i když blízkých každému (a nejen tomu), kdo má s dovadlem co dočinění. Ve hře se tak s velkou nadsázkou a vtipem skloňují témata jako třeba přirozená lidská touha po uznání, přátelství nebo nesmrtelnost. Smrt mu sluší je tak kromě náramné a trefně do vlastních řad pálící komedie také příběhem člověka, který se snaží tak trochu vzepřít svému osudu.

Děj hry se odehrává v ryze českém prostředí a nejednou odkazuje k českým reáliím nebo reálným postavám a velikánům české divadelní scény, čímž možná divák ještě silněji rozumí tomu, co jednotlivé postavy prožívají. Nicméně i když se příchozí nesoustředí na širší kontext nebo se na okamžik ztratí ve svých myšlenkách a asociacích, v toku děje se rozhodněš neztratí. Ať už probíhá v bytech hlavních účinkujících nebo v útrobách Národního divadla... Hlavní hrdinové dokážou pracovat s každou vteřinou a svým výkonem podtrhnout důležitost sdělení, hloubku či rovnováhu vtipu i nadsázky nebo tragikomickou vážnost toho, o čem celé představení je. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!