Hudební novinky, týden #45: Koncerty za svobodu, funky, jazz i The Lumineers

Hudební novinky, týden #45: Koncerty za svobodu, funky, jazz i The Lumineers 

Listí opadlo, hudební záplava českých měst ale ani zdaleka ne. Vyberte si proto i tento týden z našeho hudebního přehledu akcí, kterému tentokrát dominuje jazz, neopomíná ale ani klasiku nebo folk-rock amerických The Lumineers.

Oslavy svobody

S listopadem se množí akce, které vzpomenou na 17. listopadu 1989. Protože je výročí svobody letos kulaté, i v hudbě se událostí uskuteční připomínajících sametovou revoluci opravdu hodně. Hned v pondělí třeba svobodu oslaví koncert v Plzni, který pořádá Západočeská univerzita v prostorách Korandova sboru na Anglickém nábřeží. Zazní na něm například díla Antonína Dvořáka a Petra Ebena v podání  Dívčího akademického sboru, Plzeňského akademického sboru, sólistky, varhanice a trumpetisty.

Ve středu pak v ostravské Multifunkční aule Gong vystoupí na galavečeru k 30. výročí sametové revoluce třeba Michal Prokop, Vladimír Merta či Tomáš Klus.

Earth, Wind and Fire Experience v Lucerně

V pondělí připomene dynamickou a pestrobarevnou éru hippies i třpytivá sedmdesátá a osmdesátá léta plná funky kytarista Al McKay se skupinou Earth, Wind and Fire Experience. Hity legendárních Earth, Wind and Fire tak uslyšíte v podání jejich původního člena a současně nositele šesti cen Grammy spolu s výběrem skvělých amerických funkových, soulových a r'n'b hráčů. Přijedou z Ameriky do Velkého sálu Lucerny a přivezou chytlavé melodie, radostné a barvité tóny a taneční rytmy. Chybět nebude jistě ani hit September, jehož spoluautorem je právě McKay.

Postmodern Jukebox v Brně

Předtím, než se originální uskupení Postmodern Jukebox vydá v prosinci do Prahy, staví se hudebníci vracející se k hudbě minulých generací v úterý do brněnského SONO Centra. V úterý tam předvedou předělávky písní upravené aranžérem Scottem Brandlee. Ten stojí jak za vznikem skupiny PMJ, tak za originálními úpravami převážně moderních popových skladeb do různých vintage žánrů. V repertoáru tak má skupina písně třeba od Lady Gaga, Katy Perry či Radiohead, ovšem v takovém kabátu, ze kterého je musíte odhalit, abyste poznali originál.

Festival Jazz on5

Už teď až do středy 6. listopadu hostí klub Jazz Dock na smíchovské náplavce týdenní festival Jazz on5. Na jeho programu najdete velká jména jazzového světa: hned v pondělí tam vystoupí legendární americký kytarista John Scofield spolu s klavíristou a zpěvákem Jonem Clearym. V úterý v Jazz Docku zahraje Benny Golson Quartet s italským hostem, pianistou Antoniem Faraoem. Ve středu festival zakončí crossoverové uskupení ze Švédska Tonbruket.

Herbie Hancock v 02 universu

Kdo by ocenil jazz ve velkolepějším formátu, ten může v sobotu zajít do nového pražského prostoru 02 universum. Přijede tam totiž slavný americký jazzman, klavírista Herbie Hancock. Hancock je součástí jazzových dějin už od roku 1960, jako člen slavné kapely Milese Davise se stal průkopníkem jazzové avantgardy. Nebál se kombinovat tradiční jazz s elektronikou, funky ani rockem a vytvořil si tak specifický styl, který slyšíme třeba v hitu Rockit. Získal taky Oscara za hudbu k filmu Round Midnight a celkem čtrnáct cen Grammy.

The Lumineers ve Foru Karlín

V neděli se pražské Forum Karlín promění ve folk-rockový ráj spolu s koncertem kapely The Lumineers. Tito muzikanti z Colorada letos na podzim vydali studiové album III. Písničky na něm se týkají především témat lásky, ztráty a zločinu. Na koncertu proto nebudou chybět novinky, kapela ale jistě předvede i slavné skladby jako Ho Hey.

Foto: Target Center

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!