Tajná policie, informátoři a ti, kteří jsou sledováni. Pozorovatelé nabízí divadelní sondu do praktik komunistické tajné policie

Tajná policie, informátoři a ti, kteří jsou sledováni. Pozorovatelé nabízí divadelní sondu do praktik komunistické tajné policie 65%

Maďarsko, šedesátá léta minulého století. Do skupiny svobodomyslných studentů filmu se snaží infiltrovat tajná policie a vytvořit si v ní vzácné informátory. Aby se jí to povedlo, musí nasbírat dostatečné množství kompromitujícího materiálu.

Na pražský Palm Off Fest dovezl maďarský divadelní soubor působící pod budapešťským Trafó House ve středu 30. října inscenaci Pozorovatelé, která přibližuje praktiky tajné policie v době komunistického režimu. Přestože režisér Kristóf Kelemen přiznává, že je tento konkrétní příběh fikcí, je nicméně složen ze situací, které se podle dochovaných důkazů skutečně staly. Hra nabízí pohled do komunity, kde životy každého z účinkujících ovlivnila právě tajná policie. Ať už přímo, nebo vzdáleně.

Chtěli byste vlastní byt? Fajn, můžeme se o to postarat. Podmínkou ale je, že se stanete naším informátorem. Vy byt ani nic dalšího nechcete? A co byste řekl tomu, kdybychom nejen vaši snoubenku informovali o tom, že si pravidelně chodíte užívat do parku s muži? Že vám to nemůžeme dokázat? Ale jděte! Nechcete se podívat třeba na tyhle fotografie?

Získávání informátorů probíhalo nejen v Maďarsku různě. Někdo se nechal přemluvit slibem lepšího materiálního zabezpečení, u jiných přicházely na řadu výhružky o veřejném zostuzení. Mnoho lidí tomuto tlaku podlehlo, což změnilo život nejen těm, na které měli donášet, ale rovněž jim samotným. Jak se mohlo žít třeba člověku, který měl poskytovat informace na svého kamaráda?

To vše reflektuje inscenace Pozorovatelé, která je spíše než příběhem o tajné policii psychologickým dramatem zkoumajícím, jak mohou takové události zatočit s přátelským kolektivem několika studentů, kteří jsou vmanipulováni do situace, kdy neví, komu vlastně mohou věřit. Tvůrci se ale zaměřili rovněž na psychiku samotných členů tajné policie a komunistů, kteří jim dávají rozkazy.

Přestože je toto téma nadmíru fascinující, hra zůstává spíše na povrchu. S psychikou postav se dalo hrát mnohem více, potenciál byl obrovský, ale v závěru zůstává spíš nevyužitý. Hra se snaží ve své poměrně krátké stopáži sledovat příliš fenoménů najednou. Kromě práce tajné policie třeba rasismus a homofobii. Ve výsledku je to ale na škodu, protože do ničeho z toho nedokáže proniknout tak, aby vzbudila skutečně zájem.

Foto: Palm Off Fest

Názor informuji.cz: 65%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Tajná policie, informátoři a ti, kteří jsou sledováni. Pozorovatelé nabízí divadelní sondu do praktik komunistické tajné policie Tajná policie, informátoři a ti, kteří jsou sledováni. Pozorovatelé nabízí divadelní sondu do praktik komunistické tajné policie
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo pod Palmovkou

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!