30 let od sametové revoluce. Jaké akce připomenou významné výročí v Praze?

30 let od sametové revoluce. Jaké akce připomenou významné výročí v Praze? 

Blíží se 30. výročí 17. listopadu 1989. V hlavním městě se k této příležitosti uskuteční mnoho akcí. Spolek Díky, že můžem, z.s. pořádá již po šesté oslavy na Národní třídě, ale mnoho událostí se uskuteční také pod záštitou platformy Festival Svobody. Proběhne několik koncertů, výstav fotografií a také speciální průvody. Praha pro tuto příležitost rozdělila mezi organizátory 15 milionů Kč.

Koncert pro budoucnost 

Občanské setkání a vyvrcholení akcí konaných pod záštitou Festivalu Svobody 2019 proběhne na Václavském náměstí, na místě, kde před třiceti lety odstartovala nová cesta společnosti za svobodou a demokracií. 

Aneta Langerová, Bára Zmeková, Lenka Dusilová, Thom Artway, Circus Brothers, Buty, Vypsaná Fixa, MIG 21, Už jsme doma, Skety, Čechomor, Poletíme?, ale také Tata Bojs. Ti všichni přijdou zahrát 17. listopadu na Václavské náměstí

Kromě hudebního programu promluví o významu tohoto výročí mnoho hostů. Pozvání přijal například bývalý veslvyslanec USA v ČSSR v letech 1983-1986 pan William Luers. Na pódiu bude mít projev také český katolický kněz a vysokoškolský profesor Tomáš Halík, výkonný ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek, herec Hynek Čermák, psycholog Michael Žantovský a další. 

Celá akce bude zahájena odpoledne v 16:30, moderovat ji bude Jindřich Šídlo společně se Zuzanou Tvarůžkovou, a skončí ve 22:00. 

Korzo Národní

Bohatý program připravila již tradičně akce s názvem Korzo Národní, která se koná na Národní třídě a jejím okolí.

Organizátoři si pro účastníky přichystali program už od dopoledne, kdy na ulicích proběhne Sametový brunch

V odpoledních hodinách se uskuteční čtení z vybraných děl Václava Havla v takzvaném Obýváku Václava Havla na náměstí před Národním Divadlem. Letos přijde předčítat Tomáš Etzler, Bára Hrzánová, Michael Žantovský nebo Dagmar Havlová. Každý z výše uvedených přečte úryvek podle vlastního výběru. 

„Výběr necháváme na hostech, vždy je to dost různorodé. Je to i tím, že zveme osobnosti z různých oborů – herce, hudebníky, novináře,“ vysvětluje dramaturg Oskar Rejchrt, „hodně z nich znalo Havla osobně, tak se často podělí i o osobní vzpomínky a historky.“

Ve spolupráci s klubem Rock Café proběhne také bohatý hudební program. Vystoupí například Prago Union, Zrní nebo Spirituál Kvintet. Státní hymnu zazpívá operní pěvkyně Dagmar Pecková a prostory Národní třídy rozezní také tóny hymny sametové revoluce - Modlitby pro Martu, kterou přednese Aneta Langerová. 

Sametový průvod 

Další součástí oslav bude speciální sametový průvod. Bude zahájenÿ v půl třetí na Albertově, kde se v roce 1989 pod heslem Vezměte s sebou květinu! svolávali studenti na manifestaci. Studenti se tehdy setkali pro uctění památky medika Jana Opletala, který zemřel v roce 1939 poté, co byl zastřelen během protestu proti nacistické okupaci. 

Průvod spojí tři nejdůležitější místa oslav výročí sametové revoluce: Albertov - Národní třídu - Václavské náměstí

Trasa: Albertov - Vyšehrad - Plavecká ulice - nábřeží - Národní třída - Václavské náměstí 

Sametové posvícení 

Součástí oslav je také osmý ročník Sametového posvícení, který připravuje Iniciativa FÓR_UM. Jedná se o satirický karnevalový průvod, ve kterém půjde čtrnáct skupin tvořených převážně studenty, neziskovými organizacemi a jejich klienty. 

Před průvodem by každá ze skupin měla provést nácvik v libovolném veřejném prostoru formou "flash mob" a vytvoří text, který rozdají kolemdoucím a svou zábavnou performancí dokreslí výjev. 

Motto letošního ročníku zní "ULÍTLY TI VČELE?!". Odkazuje jednak na reálný úbytek včel jako jeden z viditelných důkazů ekologických problémů, ale také na konání vrcholných politiků

Komunikace 89 

Výstavu s názvem Komunikace 89 aneb Státní převrat bez internetu pro veřejnost připravil autorský tým Památník Ticha. Kromě vystavení dosud neznámých archivních fotografií Jaroslava Krejčího, které přežily povodně a díky tomu mají na sobě jedinečnou patinu, je připraven také doprovodný program. 

"Hlavním obsahem objektu instalovaného přímo proti stadionu AC Sparta Praha je výstava o tom, jak se komunikoval státní převrat v době, kdy neexistovaly sociální sítě, internet a mobilní telefony. Poselstvím vzdělávacího programu je otevření diskuse o tom, jak jsme využili šance nabyté svobody v mediálním prostředí…," popsal význam projektu Pavel Štingl. 

Projekt poukáže také na datum 25. listopadu, kdy došlo k pádu cenzury. Diskusí a workshopů se zúčastní mnoho významných osobností mediálního světa. Pozvání přijal například Ivo Mathé, Jan Urban, Petr Pithart nebo Karel Hvížďala

Vstup na výstavu je zdarma a je možné ji navštívit od 11. října do 30. listopadu denně od 14 do 18 hodin prostorách Boudy na Letenské pláni v Praze

Sametová 30 

Speciální koncert uspořádaný k 30. výročí sametové revoluce a k uctění památky Václava Havla se uskuteční v sobotu 16. listopadu ve velkém sálu pražské Lucerny. 

Hlavní hvězdou večera bude zpěvačka a symbol sametové revoluce Marta Kubišová, která se pro tuto příležitost výjimečně vrátí na pódium. Zároveň vystoupí český herec a zpěvák Vojtěch Dyk nebo Jiří Křížek. Celý hudební program doprovodí kapela Petra Maláska

Kromě muziky čeká na účastníky akce také exkluzivní program v rámci kterého vystoupí Ondřej Vetchý

Foto: Díky, že můžem, Facebook

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!