Klub divných dětí Petry Soukupové nebo kniha navazující na Tatéra z Osvětimi. Přinášíme listopadové knižní novinky

Klub divných dětí Petry Soukupové nebo kniha navazující na Tatéra z Osvětimi. Přinášíme listopadové knižní novinky 

Podzim už je v plném proudu a pochmurné počasí přímo vybízí k tomu, abychom večery trávili doma s teplým čajem a dobrou knihou. Přinášíme proto přehled listopadových knižních novinek, které by rozhodně neměly uniknout vaší pozornosti.

Klub divných dětí - Petra Soukupová

Petra Soukupová patří mezi nejvýraznější současné spisovatelky české literární scény. Velký úspěch zaznamenala hned její prvotina K moři, která autorce přinesla Cenu Jiřího Ortena a nominace na Magnesii Literu a Cenu Josefa Škvoreckého. V roce 2017 vydala svoji zatím poslední publikaci Nejlepší pro všechny, která vyšla paralelně s dětskou knihou Kdo zabil Snížka? Nyní vychází její novinka, která nese název Klub divných dětí.

Mila, Petr, Katka a Franta jsou divní. Nebo si to o nich aspoň ostatní myslí. Mila má ráda zvířata, hlavně hmyz a pavouky. Když se na něco soustředí, všechno ostatní pro ni přestane existovat. Petr chodí do čtvrté třídy, ale vypadá jako prvňák. Umí krásně kreslit a v noci nemůže spát, bojí se tmy. A když už usne, zdají se mu hrozné sny. Katka nemá žádné kamarády, připadá si tlustá a ošklivá. Bojí se mluvit s lidmi a šťastná je jenom tehdy, když si čte. Franta má nemocné nohy a musí chodit o berlích. Je naštvaný na své postižení a bývá na lidi zlý. Tihle čtyři se náhodou potkají. Na začátku nejsou ani přátelé, spíš divné děti, co spolu tráví čas. Pak ale společně naplánují útěk z domova a zažijí něco, na co se nezapomíná.

Země, které zmizely - Bjorn Berge

Bjorn Berge vezme čtenáře na dobrodružnou objevitelskou cestu do celého světa. Vypráví zapomenuté příběhy zemí, které mezi lety 1840 až 1975 existovaly třeba jen pouhý měsíc, rok nebo pár desetiletí, měly strhující osud, a pak? A pak zmizely. Díky mapám a známkám je zeměpis konkrétní a historie živá. Texty jsou navíc obohacené o očitá svědectví a anekdoty z dob, kdy Knut Hamsun cestoval po Batumi a Antoine de Saint-Exupéry sloužil u letecké pošty na mysu Juby.

Tatér z Osvětimi: Cilčina cesta - Heather Morrisová

Kniha Tatér z Osvětimi, která vyšla loni na jaře, zaznamenala u tuzemských čtenářů velký úspěch. Nyní se tento silný příběh vrací, tentokrát z pohledu nejvýraznější vedlejší postavy Cilky, té je pouhých šestnáct let, když ji v roce 1942 odvezou do koncentračního tábora Osvětim-Březinka. Její krása přitahuje nechtěnou pozornost velitelů. O tři roky později ji však místo vytoužené svobody čeká pobyt v gulagu ve Vorkutě. Cilka zde udělá dojem na místní lékařku a začne se starat o nemocné v táboře. Každý den čelí lidskému neštěstí a smrti. Nakonec však navzdory všem prožitým hrůzám zjistí, že má stále v srdci místo pro lásku.

Anna z ostrova - Lucy Maud Montgomeryová

Anna z ostrova je třetím pokračováním dětské knihy Anna ze Zeleného domu. Hlavní hrdince se v zatím poslední knize splní její velký sen, odejde studovat do města na univerzitu. V novém prostředí opět najde řadu spřízněných duší a nouzi nemá ani o nápadníky. Dokáže si však Anna správně vybrat? Zvítězí její vzletné ideály, nebo srdce a to, co doopravdy cítí?

Bílá kniha - Ha Kang

Ha Kang je českým čtenářům známá díky knihám Vegetariánka a Kde kvete tráva. Její novinka Bílá kniha je nazývána intimní meditací o barvě.

Vypravěčka prochází neznámým městem, všímá si pozůstatků války, míst zničených při náletu v roce 1944 a poté zrekonstruovaných. Starý pilíř, který zůstal zachován, byl začleněn do nové stavby. Vnímá existenci své sestry jako tenhle pilíř, relikt patřící k vlastní minulosti. Tím, že o její smrti bude psát, jí může dát nový život. Bílá kniha přináší nečekaně hluboký niterný zážitek, zprostředkovaný citlivě budovanými texty o truchlení, znovuzrození a vytrvalosti lidského ducha. Ohromující pátrání po křehkosti, kráse i nezvyklosti života.

Nikdy nevystoupat na vrchol - Paolo Cognetti

Co znamená vydat se do hor a nikdy nevystoupat na vrchol? Ve své nejnovější knize Paolo Cognetti vypráví o cestě jako touze po sebepoznání, o kroužení kolem smyslu vlastní pouti, o úniku i návratu, o snaze nechat se fyzicky prostoupit krajinou. Kniha zachycuje autorovy zážitky z expedice do nepálského Dolpa, na niž se vydal koncem roku 2017 jako čtyřicátník, který se musí vyrovnat se skutečností, že definitivně překročil hřeben mládí a zpátky nevede žádná stezka.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!