Jak se stal obyčejný strom symbolem maďarského populismu. Maďarský akát nabízí poutavý fake dokument

Jak se stal obyčejný strom symbolem maďarského populismu. Maďarský akát nabízí poutavý fake dokument  80%

Pořádné dávky absurdity a ironie se dočkali návštěvníci Palm Off Festu v úterý 29. října. To totiž pódium patřilo maďarskému divadelnímu souboru působícímu při budapešťském centru Trafó House, který se rozhodl zasvětit své originální představení stromu budícímu politické vášně.

Byť se může zdát akát, strom původem ze Severní Ameriky, poměrně neškodnou rostlinou, v Maďarsku z něho v roce 2014 vytvořil premiér Viktor Orbán hlavní zbraň proti ‚diktátu z Bruselu‘. Kolečko absurdit, lží a polopravd roztočilo aféru, která nemá obdoby. Strom, který EU rozhodně zakázat nechtěla, se stal národním bohatstvím, oslavovaným ‚hungarikem', kterého se hrdí Maďaři v žádném případě nehodlali vzdát. Tak se nenápadný strom stal jedním z nejhmatatelnějších symbolů politického populismu.

Každý politický představitel se musel k aféře akát vyjádřit, bránit již vzrostlé stromy a nejméně jednu další kolonii akátu zasadit. Maďarská bouře a nečekané vlastenecké cítění projektované do rostliny, která z Evropy vlastně vůbec nepochází, inspirovala mladý maďarský divadelní soubor k vytvoření inscenace, která bude tyto události reflektovat. Tak vznikla hra Maďarský akát, kterou si mohlo v úterý užít i české publikum. A náramně se při tom bavilo.

Celý příběh je totiž neskutečně absurdní. O to víc, že je vystavěný na skutečných událostech. Tvůrci při sestavování hry přinášejí publiku skutečné informace. Kromě detailního rodokmenu akátu také autentické projevy politiků, texty burcující akátomilce k jejich ochraně i úryvky ze sociálních sítí. Ukazují, jak jednoduché je manipulovat veřejným míněním a jak udělat aféru z něčeho, co se vlastně nikdy nestalo.

Herci se rozhodli reflektovat problematiku kolem aféry akát velmi svérázně a pečlivě. Soubor založil vlastní klub pro ochranu akátu, zasazoval stromy, pronikal do škol, lepil akátové lístky do učebnic i do knih v knihovně. Musel přece dokázat jeho nepopiratelnou hodnotu! Vše při tom zaznamenával na videa, která jsou nepostradatelnou součástí hry a dotváří koláž složenou z pravdivých i fiktivních materiálů. Samotné dění na jevišti by totiž nebylo bez audiovizuálního doprovodu příliš zajímavé. Jako celek je ale inscenace neskutečně poutavá.

Problematiku kolem akátů dávají do kontrastu s uprchlíky, které stejně jako český premiér Orbán vehementně odmítal a během uprchlické krize se stal nejvýraznějším hlasem protiuprchlické rétoriky. Přitom stejně jako uprchlíci i akát pochází z jiné země. A stejně se pro Maďary stává něčím nejen vítaným, ale rovněž oslavovaným. Paradoxem je, že jak uprchlická krize, tak aféra kolem akátů dokázala vzbudit obrovské předvolební vášně a staly se tak určujícími tématy maďarské společnosti.

Je možná škoda, že se inscenace tak dlouhé věnuje příběhu evangelického kněze Samuela Tešedíka. To, co chce prostřednictvím jeho slov soubor sdělit, je jasné téměř od počátku. Přesto se opakovaně vrací a narušuje jinak zajímavou dynamiku celé inscenace, v níž si zahráli i oba její tvůrci – Kristóf Kelemen a Bence György Pálinkás. Největší ohlas u diváků stejně vzbuzuje ironicky vtipné komentování skutečného počínání politiků.

Maďarský akát prostřednictvím jedné již starší události odkazuje na několik dalších podobně absurdních situací, které se dějí i v současnosti. A to nejen v Maďarsku. Cizí nejsou rozhodně ani českému publiku, proto se dočkal soubor na Palm Off Festu skutečně vřelého přijetí. A pravděpodobně k tomu přispěla i ochutnávka akátového medu, sirupu a pálenky. Když fake dokument o akátech, tak se vším všudy! 

Foto: Divadlo pod Palmovkou 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Jak se stal obyčejný strom symbolem maďarského populismu. Maďarský akát nabízí poutavý fake dokument  Jak se stal obyčejný strom symbolem maďarského populismu. Maďarský akát nabízí poutavý fake dokument  Jak se stal obyčejný strom symbolem maďarského populismu. Maďarský akát nabízí poutavý fake dokument
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo pod Palmovkou

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!