Herní novinky #4: Krutý hongkongský blizard, Playstation 5 a falešný konec animovaného fenoménu

Herní novinky #4: Krutý hongkongský blizard, Playstation 5 a falešný konec animovaného fenoménu 

Situace, která panuje v HongKongu, není většinou předmětem zájmu hráčů, potažmo vývojářů. To však jen pouze do doby, než herní gigant Blizzard způsobí obrovskou kontroverzi a rozkol mezi hráči právě v této politické otázce. Další novinky včetně oznámení nové řady konzole od Sony pádu hry Fortnite v našem dalším herním přehledu.

Vše začalo rozhovorem mezi hongkongským výhercem turnaje v Hearthstone Blitzchungem a komentátory šampionátu. Blitzchung je zaskočil tím, že si na závěr rozhovoru nasadil jako protestující v HongKongu masku a brýle a vykřikl "Osvoboďte Hong Kong!". Blizzard nelenil dlouho a v reakci na tento výrok učinil drastická rozhodnutí. Výherci šampionátu odebral peněžitou výhru z turnaje, vyloučil ho z Hearthstone Grandmaster a dokonce mu na rok zakázal profesionálně hrát. Oba komentátory pro jistotu nechal Blizzard ještě vyhodit. Tento radikální krok se ale hernímu gigantovi moc nevyplatil.

Lidé po celém světě totiž logicky chápají tento tah jako obavu o ztrátu obrovských zisků na čínském trhu. Blizzard totiž v Číně dominuje se svými značkami jako Hearthstone a Overwatch. V důsledku hráči začali na protest masově rušit předplatná WoW Classic, natáčet videa, jak pálí hry od Blizzardu, a dokonce několik lidí přímo z firmy stávkovalo před sídlem. Tito odvážlivci symbolicky zakryli slogany firmy "myslete globálně" a "na každém hlasu záleží" kusem papíru jako projevem nespokojenosti s tímto rozhodnutím. Asi největším aktem protestu, o který se lidé na internetu snaží, je udělat z jedné postavy ve hře Blizzardu Overwatch symbol hongkongského povstání. Vytvářejí obrázky, plakáty, videa a slogany s touto postavou ve snaze dostat se všem lidem hrající Overwatch do povědomí tak, aby Čína musela reagovat zákazem Overwatche v Číně. To by samozřejmě mělo na společnost katastrofální ekonomický dopad.

A co na to Blizzard ? Ten se hájí tím, že ve smlouvě, kterou má se všemi profesionály stojí, že podobné sankce nastanou, pokud svým chováním urazí či pošpiní nějakou skupinu lidí. Firma prostě nechce být spojována s jakýmikoliv veřejnými událostmi. Řeší ale pochopitelně složitou situaci. Zvlášť když si u lidí pošramotil pověst těsně před největší blizzardí akcí roku, Blizzconem, který začíná už 1. listopadu.

Nové konzole Playstation se dočkáme už o Vánocích 2020 

Je to téměř k neuvěření, ale už je to šest let, co vyšla aktuální generace konzolí. Že Sony a Microsoft připravují nové stroje, není žádným tajemstvím. Nyní jsme se však dočkali několika oficiálních informací od Sony. Nově se můžeme bavit o nové konzoli jako o Playstationu 5. Sony potvrdilo toto označení a pokračuje tak v zajeté konvenci. Potvrzený je taktéž SSD disk, který je nyní naprosto běžným vybavením každého stolního počítače. Nahrávací časy by se tak měly snížit opravdu razantně. Ray-Tracing, pokročilá metoda renderingu a osvětlování, bude po všech spekulacích fungovat na bázi hardwaru, čímž se můžeme dočkat opravdu úchvatných scenérií.

Zpětná kompatibilita, tedy možnost hrát PS4 hry na PS5, byla přislíbena už před nějakou dobou, ačkoli inženýři ze Sony teprve vymýšlejí, jak to celé provést. Stále tedy existuje i šance, že se jim to do vydání, které je naplánováno na vánoce 2020, nepovede. Počítat také můžeme s novým ovladačem, který by podle všeho měl přijít o dotykovou plochu a měl by naopak dostat vylepšené triggery s haptickou odezvou.

Rockstar Games potvrdilo vydání Red Dead Redemption 2 na PC. Hráči se mohou těšit na vylepšenou grafiku, nový herní obsah a obecně lepší technické zpracování. Hra bude vycházet snad na všech herních distribučních platformách vyjma Steamu. Tam se hra dostane až v prosinci. Je tak vidět, že ani Rockstaru není úplně jedno, jak se Steam chová k vydavetelům, a mírným odložením steamovské verze nutí lidi, aby si hru pořídili jinde. Pokud si RDR2 předobjednáte na nově spuštěném Rockstar Games Launcheru, dostanete možnost stáhnout si zdarma dvě z jejich plejády her. Téměř rok stará pecka - původně exkluzivní pro konzole PS4 a Xbox One - se na PC dočká vydání už 5. listopadu a zabere vám neuvěřitelných 150 GB místa na disku.

Google Stadia má datum vydání. Streamovací služba her bez nutnosti vlastnit výkonný počítač se rozběhne 19. listopadu. Pokud vše bude fungovat tak, jak Google avizuje, můžeme se opravdu stát svědky revoluce v hraní. Na novinky vám totiž bude stačit průměrný počítač s dobrým připojením na internet. Za měsíční poplatek si pak hry budete moci zahrát bez nutnosti jejich stahování.

Tento měsíc jsme se dočkali i vydání dvou českých her. První z nich je Free-to-play FPS survival střílečka Walking Zombie 2 od studia Alda Games. Jedná se o otevřený svět plný zombíků s poměrně zajímavým důrazem na RPG prvky a crafting. Walking Zombie úplně volá k multiplayeru, který se ve hře zatím bohužel nenachází. Hra vyšla na PC Steam.

Druhá česká stopa vede do Brna ke studiu Amanita Desing, známého zejména svou sérií Samorost, Machinárium nebo kontroverzí s Chuchlem. Brněnští vývojáři bez předchozího upozornění z ničeho nic vydali nový titul Pilgrims. Zcela nové pojetí klade důraz na sbírání karet a jejich hraní na určitě postavy. Ve hře se posouváte dál podle toho, jaký předmět z karty na koho zahrajete. Díky tomu, že možností je nespočetně, může být Pilgrims adeptem i na opakované hraní po prvním dokončení. Samozřejmostí je překrásné vizuální a hudební zpracování, ve kterém Amanita exceluje. Pilgrims vyšlo v rámci předplatného Apple Arcade a na stránkách vývojařů s cenovkou 5 dolarů.

Konec Fortnitu?

Tuto otázku si pokládal hráčský svět zhruba týden. Konec desáté sezóny populárního titulu nabídl krátký filmeček, ve kterém ostrov zmizel do černé díry. Hráčům tak jejich milovaná hra doslova zmizela před očima. Následovalo vypnutí všech Fortnite serverů stejně jako webových stránek hry. Vývojáři poté ještě napsali na vlastní facebookovou skupinu zprávu "Tohle je konec" bez jakéhokoliv dalšího vysvětlení.

Tyto nevšední kroky zapříčinily mnoho spekulací na internetu. Jedna z nich pracovala s teorií, že Fortnite odkoupil Elon Musk jenom proto, aby ho mohl vypnout. Nic takového se samozřejmě nepotvrdilo a hra o týden později přišla s trailerem na zcela nový ostrov a podtitulem Fortnite Chapter 2. Nové prostředí nabídne ještě větší důraz na vodní radovánky. Hráči se nově budou učit nové mechaniky s loděmi nebo rybaření a plavání.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!