Říjnový výběr z nových desek: Niterný smutek Nicka Cavea, nový zvuk kapely Chinaski, ale také spirituální Kanye West

Říjnový výběr z nových desek: Niterný smutek Nicka Cavea, nový zvuk kapely Chinaski, ale také spirituální Kanye West 

Uplynulý měsíc přinesl několik dlouho očekávaných desek, a to jak v prostředí tuzemském, tak i v tom zahraničím. Jak už to tak bývá, některé jsou zdařilejší a jiné zase tolik ne. Za povšimnutí například rozhodně stojí nové album Australana Nicka Cavea a jeho skupiny The Bad Seeds. Je plné smutných, leč vysoce melodických tónů, které vycházejí přímo z jeho duše. Podívejte se, co vám mohlo uniknout v obchodech či oblíbených streamovacích službách.

Chinaski - Jedenáct 

Zpěvák a frontman skupiny Chinaski Michal Malátný se společně s kytaristou Františkem Táborským rozhodli na začátku minulého roku jejich původní formaci pozměnit. Přizvali mezi sebe tři nové hudebníky - bubeníka Lukáše Pavlíka, klávesistu Jana Steinsdörfera a baskytaristu Tomiho Okresa. A s příchodem nových členů se zrodil také nový zvuk jejich nahrávek.

Namísto dechových nástrojů teď v jejich skladbách slyšíme klávesy. Jak se však již na křtu nového alba ukázalo, není jisté, že se jednalo o správné rozhodnutí. Možná bude chvíli trvat, než si fanoušci skupiny na nový zvuk zvyknou, a nebo se složení publika třeba lehce obmění.

Nicméně i obsah alba Jedenáct má rozhodně co nabídnout. Za zmínku jistě stojí chytlavá píseň Láska a data nebo skladba Dokonalá chvíle, kterou společně s Malátným nazpívala Jitka Čvančarová

 

Vypsaná fiXa - Kvalita

Rodáci z Pardubic se na novém albu s názvem Kvalita rozhodli uplatnit to, co na jejich posluchače funguje, aniž by vyšli ze své komfortní zóny. Výsledkem je deska, která rozhodně neurazí, ale zároveň nenadchne. 

Vydání alba předcházelo představení dvou singlů - písní Krabička a Babičkacož jsou zároveň jeho nejzajímavější nahrávky.

Vypsaná Fixa je momentálně na turné po České republice, které vyvrcholí 18. prosince v prostorách pražského Fóra Karlín.

 

Nick Cave & The Bad Seeds - Ghosteen

Nick Cave vydal společně s The Bad Seeds na začátku října sedmnáctou studiovou desku. Jedná se o dvojalbum o délce bezmála semdesáti minut. Nahrávky pro něj vznikly jako forma jakési terapie, protože Cave se stále vyrovnává se smrtí svého patnáctiletého syna Arthura, který svět opustil v roce 2015.

Nahrávka je niternější, temnější a více elektronická, než je u tohoto australského muzikanta standardní. Nelze však říci, že by to bylo na škodu. Naopak. Je to krásné album, plné melodických zvuků ze syntezátoru. 

Dobrou zprávou také je, že už v dubnu se Cave vydá na turné v rámci kterého se zastaví i v České republice. Vystoupí 30. května pražské O2 areně. 

 

Cigarettes After Sex - Cry

Druhé studiové album této americké skupiny přišlo po dvouleté pauze od vydání jejich debutové eponymní nahrávky Cigarettes After Sex. Jejich skladby si svými podmanivými, hypnotickými tóny už tehdy získaly početné publikum, které bude charakter druhého alba s největší pravděpodobností kvitovat s povděkem. 

Nová deska je, jakkoliv symbolické se to může z důvodu jejího názvu zdát, ještě o něco více zraňující než prvotina. Cigarettes After Sex posunuli hranice ambientního popu zase o kousek dál. 

V rámci aktuální tour zavítají také do České republiky, vystoupí již 20. listopadu v pražském klubu Roxy. 

Kanye West - Jesus Is King

Nutno říci, že vznik devátého studiového alba jednoho z nejúspěšnějších amerických raperů a hudebních producentů současnosti byl již od začátku lehce problematický. Kromě toho, že původní zamýšlený název alba byl Yandhi, původní dva termíny vydání West nedodržel. 

Hudebník album tvořil v době, kdy přestal užívat léky na svou bipolární poruchu a prožíval složité období. Hlavním tématem, jak už název napovídá, je spiritualita. V žádné ze skladeb nenalezneme vulgární texty a jejich vznik konzultoval údajně přímo s pastorem Adamem Tysonem.

West vyzývá na své posluchače k duchovní cestě, nicméně jeho prvotina ve vodách křeťanského hiphopu není příliš přesvědčivá. Vytvořil lehce zmatené a nekonzistentní album, které působí spíše jako přešlap vedle než logický krok v další hudebníkově kariéře. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!