Kulturní podzim ve Zlínském kraji: Bob Dylan v obrazech, parkové PoSvícení i strašidelné kraťasy

Kulturní podzim ve Zlínském kraji: Bob Dylan v obrazech, parkové PoSvícení i strašidelné kraťasy 

Rozmanitě barevné kulturní vyžití si Zlíňané užívají celý rok. Podzim skýtá poslední možnost strávit příjemné večery venku, čehož se chytá třeba spolek Zvěřinec, který připravil Posvícení. Zároveň je nová divadelní sezóna v plném proudu a něco se najde i pro hudební fanoušky Vlasty Redla či posluchače jazzu.

Bob Dylan v obrazech „On the Road"

Především nezapomenutelný folkový zpěvák, ale také člověk mnoha tváří. Boba Dylana jako malíře představuje spolek Atrium a na Zlínský zámek přiváží to nejlepší z jeho díla. Téměř šedesát signovaných grafických listů z let 2008–2014 sestavených londýnskou Halcyon Gallery doplňují také gramofonové desky a fotografie Alana Pajera zachycující setkání Dylana s Václavem Havlem. Výstava probíhá až do 5. ledna 2020. Součástí je výstava fotografa Jindřicha Buxbauma „Ze života Zbožných Chasidu“.

Bob Dylan se Zlínu představí jako malíř, Foto: www.standard.co.uk

Halloweenské kraťasy

Oslavit magickou noc na sklonku října můžete, ať už jí říkáte Halloween, Dušičky, Día de los muertos či jakkoli jinak. Výběr krátkých, ale za to vypiplaných osmi filmů se strašidelnou tématikou už si klasicky vzala na starost ogranizace iShorts. V sálech Zlatého jablka tak hrdinové objeví dveře do alternativního světa se svými dvojníky nebo navštíví podivnou benzínku, která ukrývá hrozivé tajemství. Kostýmy vítány!

Vlasta Redl na Malé scéně

Hudebník a textař, jehož jméno rezonuje v branži už desítky let, se na podzim vrátí na Malou scénu hned se dvěma koncerty, a to 10. a 11. listopadu. Posluchači ho znají ve spojení s nejrůznějšími osobnostmi a kapelami, od AG Flek přes Fleret až po Hradišťan Jiřího Pavlici. Do Zlína, kde část svého života pobýval, se vrátí s kompletní kapelou a novým programem, který podle pořadatelů slibuje i představení nových písní z připravované desky.

Sametové výročí s Univerzitou Tomáše Bati

Zavzpomínat na významné dny našich dějin se rozhodli i studenti a pro veřejnost naplánovali na 14. listopad hned několik akcí. V deset hodin dopoledne proběhne diskuze s členy někdejšího stávkového výboru, ve tři hodiny pak představí svá tematická díla studenti Ateliéru grafického a digitálního designu. Nebude chybět ani průvod zakončený odhalením lavičky Václava Havla za účasti Andreje Kisky nebo Michaela Žantovského. Vrcholem dne bude oblíbený videomapping, tentokrát na nové univerzitní budově U18.

Premiéra „Jednou budem dál"

K výročí sametové revoluce připravilo Městské divadlo Zlín kromě jiného také divadelní hru. Jejím autorem a režisérem je ředitel MDZ Petr Michálek, který stojí za celorepublikově úspěšným Ovčáčkem čtveráčkem a Ovčáčkem miláčkem. V nové inscenaci si diváci projdou oněch třicet let, které formovaly naši společnost od 17. listopadu 1989. Podle tvůrců se to „bude to něco mezi Ovčáčkem, Českou sodou, Monthy Pythony, muzikálem a Čechovem“. Premiéra se uskuteční 16. 11. v devatenáct hodin.  

Foto z představení Ovčáček – čtveráček, Foto: info.cz

PoSvícení

Spolek Zvěřinec oživuje lokální kulturní prostor už nějakou dobu – za sebou má povedenou Slavnost v houští nebo Zvěřinové Nehody. Nyní se díky němu podívá do města kapela Zvíře jménem Podzim, a to přímo do Dílny. Celý 23. listopad bude v parku u divadla v kreativním duchu, návštěvníky čekají autorská čtení, pouliční divadlo i nejrůznější inspirativní prezentace. Vstupenky na koncert si mohou pořídit v předprodeji za 200 Kč, na místě pak za 250 Kč.

PoSvícení v minulém roce, Foto: spolek Zvěřinec

Jazzová smršť u Gullivera

Neobyčejná kavárna Gulliver pořádá nejen koncerty, ale také autorská čtení, poslechové večery s gramofonovými deskami nebo promítá němé filmy s živým hudebním doprovodem. Koncem listopadu se vrací s osvědčeným jazzovým triem v silném složení. Štěpán Holík se klasicky ujme kláves, Vojtěch Palisa saxofonu a Libor Jandík bicích. Posluchači se dočkají 25. listopadu od 19 hodin jak léty prověřených hitů žánrových velikánů Duka Ellingtona, Chicka Corea nebo Herbie Hancocka, tak spousty hravé improvizace.

Plakát: Pavla Bastanova

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!