Amnézie: Havlovy vězeňské fotky na tisíc způsobů a emotivní dopad Palacha

Amnézie: Havlovy vězeňské fotky na tisíc způsobů a emotivní dopad Palacha 

Netypická historická výstava Amnézie připomíná třicáté výročí sametové revoluce, oslavuje statečnost, boj proti totalitě a hlavní aktéry a hrdiny té doby. „Slyším vaši zbabělost,“ vzkazuje Jan Palach na zdech projektu.

Historicko-umělecký projekt Amnézie Jiřího Sozanského návštěvníkům připomíná významné osobnosti kulturního i politického ražení, které skrze své díla i činy významně ovlivnily svou dobu. Josef Čapek, Emil Filla, Milada Horáková, Záviš Kalandra, Jan Zahradníček, Jan Zajíc, Jan Palach, Ivan Jirous, Jiří Stránský a Václav Havel – ty spojuje umělecká tvorba, velká vize a zejména boj proti nacismu a komunismu. Na projektu se podíleli významní historici a instituce. Architektem celé výstavy je Josef Pleskot, grafikem pak Marek Jodas.

Z výstavy Amnézie. Foto: Daniela Wojnarová

Ahoj bráško, bylo to pro nás, co jsme Tě měli tak rádi, nesmírně těžké, změnilo to zcela náš další život. Kdybych jen tušil, že se chystáš k takovému drastickému činu, udělal bych vše pro to, abych ti v tom zabránil. Chápu, chtěl si svým činem vyburcovat náš národ, abychom nepodléhali násilí a šli dále svou cestou za lepším životem. Nic ti nevyčítám, jsem na tebe hrdý. Lepšího člověka, jak jsi byl Ty, jsem doposud ve svém životě nepoznal. Chce se mně věřit, že se spolu opět tam někde…,“ tak zní dopis mladšího bratra Janu Palachovi. 

Tato část výstavy se liší tím, že neukazuje pouze dopad na národ a národní uvědomění, ale i vliv na úzký rodinný kruh. Vedle dopisu visí i díla hrající si s Janovou podobiznou a vzkaz od Palacha pro národ, který zakončil: „Ve jménu života – Vašeho, hořím!

Zajímavá je i část věnována Václavu Havlovi, umělec totiž nepracoval s žádnou oficiální či osobní fotografii, nýbrž pouze s policejními fotografiemi, který vznikly při mnoha příležitostech při Havlových četných zatčeních, aby zdůraznil buřičského a bojovného ducha v něm.

Z výstavy Amnézie. Foto: Daniela Wojnarová

Ve druhém křídle se návštěvníkům dostanou pod ruku velice obyčejné, a přesto silné dopisy Jana Zahradníčka, které psával z koncentračního tábora své ženě Marii. Začínaly vždy oslovením „Milovaná Mařenko..."

Výstava je jednou z nejlepších možností, jak si tento rok připomenout sametovou revoluci a totality 20. století – nacismus a komunismus. Přidaná umělecká díla zvyšují dopad i prožitek z Amnézie.

Foto: archiv Obecního domu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Obecní dům nabízí i další akce

Místo konání: Obecní dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!