Kulturní podzim na Olomoucku: romantické procházky na hradě, oslavy demokracie i pořádná koncertní nálož

Kulturní podzim na Olomoucku: romantické procházky na hradě, oslavy demokracie i pořádná koncertní nálož  

Letní radovánky jsou již nenávratně pryč a spolu s nimi i oblíbené open air akce. To ale neznamená, že by měl být podzim na kulturní akce chudý. Na co se může těšit Olomoucký kraj?

Tradiční lampionové průvody

Konec října patří v Olomouckém kraji již tradičně lampionovým průvodům a vzpomínkám na výročí vzniku samostatného Československa. V hanácké metropoli proběhnou 28. října a kromě papírových svítilen nabídnou i multižánrová představení, živou hudbu a ohňostroj. V ten samý den se průvod uskuteční rovněž v Hranicích, kde slibují pořadatelé i promítání filmu a ohňovou show. Těšit se může i Lipník nad Bečvou (28. 10.) a Náklo (27. 10.).

Kouzlo podzimu na hradě Bouzov

Netradiční prohlídky při svíčkách, podzimní aranžmá, spousta zajímavého povídání i speciální ochutnávky. Na to všechno láká romantický hrad Bouzov v rámci dvoudenní akce Kouzlo podzimu, která proběhne 15. a 16. listopadu. Návštěvníci mohou potěšit i své chuťové pohárky, a to v hradní krčmě, kde se chystají zvěřinové hody!

Podzim plný hudby

Olomouc se může během podzimu těšit hned na několik zajímavých koncertů. Rovnou dvě show si pro své fanoušky připravila kapela Mig 21. Ta vystoupí v rámci svého Hyjé! Tour v olomouckém S-klubu 7. a 8. listopadu. Slavné písně české country legendy Michala Tučného i vlastní hity připomene kapela Jelen. A rovněž hned dva dny za sebou v S-klubu 12. a 13. listopadu. Do Metropolu se chystá 22. listopadu Olympic a ten samý den se fanoušci dočkají také velké oslavy 25. narozenin skupiny Vypsaná fiXa. Zimní stadion bude v listopadu patřit nejen hokejistům, ale rovněž velkolepému koncertu Lucie.

Před sychravým počasím utéct na Noc divadel

Také v Olomouci se uskuteční každoročně vyhledávaná Noc divadel. Ta proběhne od 15. do 17. listopadu a bude zasvěcena tématu Divadlo a svoboda. Zájemci se mohu těšit na noční prohlídky, divadelní dílny, tematické diskuze a přednášky, výstavy i performance. Do akce se zapojí Moravské divadlo Olomouc, Divadlo na cucky, Divadlo Tramtarie, Nabalkoně Kabaretní scén, Muzeum umění Olomouc, Hudebně-dramatické studio při MDO i studentské divadlo na Konviktu.

Oslavy 30. let demokracie

Letošní kulatiny české svobody nebude slavit jen pražská Národní třída. Různé happeningy a oslavy samozřejmě proběhnou také ve městech po olomouckém kraji. Třicet let od sametové revoluce si připomene i Moravské divadlo Olomouc, které si připravilo hned dva projekty. V sobotu 16. listopadu se uskuteční scénické čtení textu Petra Erbese s názvem Tři smrti Martina Šmída a inscenace hry Samet od Michaely Křivánkové. Repríza proběhne následující den.

Dizajntrh Olomouc 

Když už jsme u toho sametu, nemůžeme samozřejmě zapomenout ani na ten skutečný, na tkaninu. V Olomouci totiž 23. a 24. listopadu proběhne prodejní přehlídka nezávislých českých a slovenských designerů. Akce s názvem Dizajntrh spojuje kvalitní módu i hravý doprovodný program, v rámci něhož nebudou chybět tvořivé dílny pro děti i dospělé.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!