Ji.hlava 2019: Festivalový pátek rozplakal sál nad klavírním virtuosem a upozornil na nerovnost pohlaví

Ji.hlava 2019: Festivalový pátek rozplakal sál nad klavírním virtuosem a upozornil na nerovnost pohlaví 

Druhý den festivalu Ji.hlava patřil především sekci Česká radost: uvedl dokument o nevěře, o Radku Pilařovi, ale největší pozornost získal dokument o mentálně nemocném klavíristovi. Byla zahájena retrospektiva amerického avantgardisty a diskutovalo se se ženami o jejich postavení ve společnosti.

Festival Ji.hlava každoročně nabízí sekci Česká radost, ve které se představují dokumentární filmy, které vznikly v české produkci. Druhý festivalový den přinesl premiéru jednoho z výrazných představitelů této sekce: Sólo od francouzského režiséra Artemia Benkiho. Snímek popisuje osud argentinského klavírního virtuosa Martina Perina, který trpí závažnými psychickými poruchami a jedinou možností, jak před nimi uniknout, jak přežít, je hrát. Emocionálně vyčerpávající film, vyznačující se zajímavou vizuální stránkou, Ji.hlava ještě nabídne jednou: v sobotu od 15:00.

V pátek byla jedinečná možnost vidět první část avantgardních snímků Mana Raye, který byl původně považován pouze za autora čtyř filmů, ale jak říká dramaturg sekce věnované této osobnosti: "V pozůstalosti jeho přítelkyně Ady Fidelin byly objeveny další unikátní snímky umožňující vstoupit jak do jeho soukromého světa, tak jeho tvůrčí dílny. Sledovat tak můžeme například hádku Pabla Picassa s Paulem Éluardem při věštění z ruky." Další snímky festival uvede ještě v sobotu a v neděli.

Inspirační fórum se věnovalo ženám skrze několik panelových diskuzí zabývajících se feminismem, aktivismem nebo ženami v novinařině; dokumentární dialog s Anisou Ganievou a diskuzí s tvůrci pořadu Branky, body, kokoti. Dnes bude se bude fórum věnovat krizi demokratické společnosti například s Jonathanem Terrou, politologem a specialistou strategické komunikace NATO.

Sobota na Ji.hlavě mimo jiné nabídne i projekci vystřiženého materiálu ze vznikajícího dokumentu V síti spojenou s masterclass s tvůrci filmu Barborou Chalupovou a Vítem Klusákem. Dokument o české kapele The Tap Tap. A sekce Opus Bonum představí soutěžní film Průnik - fiknitivní příběh o reálných hrůzách druhé světové války.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!