Museum Kampa představuje dílo přední české architektky Aleny Šrámkové

Museum Kampa představuje dílo přední české architektky Aleny Šrámkové 

26. října se v konírně Musea Kampa otevírá výstava s prostým názvem Alena Šrámková: Architektura. Dílo jedné z nejvýraznějších osobností české architektury 20. století je zde představeno ve formě skic, kreseb a modelů, které ukazují práci architekta při hledání správného výrazu a celkového pojetí budoucí stavby.

Z realizovaných staveb Aleny Šrámkové, které zná velká většina české veřejnosti, jmenujme například budovu Fakulty architektury ČVUT v Dejvicích či dům ČKD/New Yorker v Praze na Můstku. Portfolium jejích prací je však mnohem širší a najít v něm můžeme jak velké hotely a administrativní budovy, tak i rodinné domy, mosty, návrhy koncertních síní, bytové domy či věž pro bádání vědeckého pracovníka.

Alena Šrámková: Architektura. Foto: Andrea Morkusová

Současná výstava v Museu Kampa, konaná u příležitosti jejích devadesátých narozenin, však trochu překvapivě není koncipována jako reprezentativní průřez jejím dílem. Právě naopak. Najdete zde pracovní skici, kresby a modely, které návštěvníkům neodhalují finální podobu díla, ale dávají mu nahlédnout do architektčiny mysli a způsobu jejího uvažování.

Koncepce výstavy, stejně jako výběr prezentovaných prací, které ve své tvorbě považuje za nejdůležitější, je dílem samotné Aleny Šrámkové. Z technik se zde nejvíce objevuje tužka, pastel a fix. Kresba návrhů není jemná a přesná, ale spíše naznačující budoucí charakter díla, modely jsou vytvořeny ze dřeva, skla či kartonu. 

Alena Šrámková: Architektura. Foto: Andrea Morkusová

Pokud bychom hledali nějaké poznávací znamení architektury Aleny Šrámkové, vystihova by ji následující slova: přísná, racionální, pravdivá, bezezdobná, jednoduchá až asketická,” říká kurátorka výstavy Radomíra Sedláková a dodává: “Alena Šrámková je velmi rázný člověk, který má svůj specifický přístup k architektuře. Svůj projekt uměla nejen vymyslet, ale i prosadit.” 

Většina exponátů je vystavena vůbec poprvé. Kresby pocházejí především ze sbírky architektury Národní galerie v Praze, které autorka věnovala svůj archiv, zastoupena jsou i díla uchovaná v ateliéru Ehl&Koumar, jenž je pokračovatelem ateliéru Šrámková architekti a modely z Fakulty architektury ČVUT.

Alena Šrámková: Architektura. Foto: Andrea Morkusová

Expozice je doplněna i dvěma dokumenty, z nichž jeden je velmi intimním a rodinným pohledem vnučky slavné architektky na osobnost její babičky.

Výstavu Alena Šrámková: Architektura můžete v Museu Kampa navštívit od 26. října 2019 do 12. ledna 2020. Současně s ní vychází i stejnojmenná knižní publikace.

Úvodní foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Museum Kampa nabízí i další akce

Místo konání: Museum Kampa

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!