Zneužívání mladistvých, rover Curiosity a všudypřítomná prázdnota. I takový byl třetí den Ji.hlavy

Zneužívání mladistvých, rover Curiosity a všudypřítomná prázdnota. I takový byl třetí den Ji.hlavy 

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava je v plném proudu. Sobotní festivalový den byl stejně jako ty předchozí slunečný a nesl se v duchu zajímavých, leč mnohdy tematicky negativních diskuzí. Bohatý program končil jako obvykle pozdě v noci a tentokrát ho uzavřel i snímek upozorňující na problémy mladých lidí 21. století.

Sobotní dopolední program nabídl návštěvníkům mimo projekcí také diskuzi s autory připravovaného dokumentárního filmu V Síti. Teaser ke snímku zveřejnili Vít Klusák a Barbora Chalupová letos v květnu a jeho promítnutím devadesátiminutový blok zahájili. Dokument upozorňuje na problematiku zneužívání mladistvých na internetu a do kin bude uveden v březnu 2020. Klusák i s hlavními představitelkami o něm mluvili už na festivalu ve Varech.

I v Jihlavě pohovořili o tom, jakým způsobem probíhalo natáčení, a popisovali, jak náročné bylo simulovat autenticitu dětských pokojů, ve kterých herečky komunikovaly se sexuálními predátory. Kromě stominutové kinoverze mají v plánu vytvořit také "dětskou alternativu" zkrácenou o čtyřicet minut, kterou mají v plánu uvést ve školách v rámci připravované preventivní kampaně.

"Chceme jít dětem hodně na blízko, nechceme je jen poučovat. Většina učitelů neví, jakým způsobem dětem poradit," sdělila Chalupová v rámci vystoupení. 

Tvůrci zároveň promítli fotografie Milana Jaroše z procesu natáčení a několik dosud nezveřejněných ukázek. Během následné diskuze zodpověděla několik dotazů přímo jedna z hereček Anežka Pithartová, která v novém dokumentu ztvárnila Týnku Junovou.

"Jsem proti nim nabroušená, ale snažila jsem se jim porozumět. Často se jedná o muže, kteří třeba nepoznali lásku," uvedla. 

Z odpoledního programu zaujal například finský snímek Druhá strana Marsu, který svou tématikou mezi ostatními festivalovými snímky vyčnívá. V pětapadesáti minutách přiblížil práci několika vědců společnosti NASA, kteří se podílejí na ovládání robotického vozítka Curiosity

Ve chvíli, kdy zapadne slunce za obzor, zpravidla se lehce promění tématika promítaných snímků. Jedním z těch, které sobotní program zakončily, byl dokument Pátrání po Evě. Tato mnohovrstevnatá filmová esej získala nominaci na letošních cenách Berlinale a zaobírá se hledáním vlastní identity, ženskou sexualitou nebo problematikou sociálních sítí.  

 Foto: Ji.hlava, Facebook

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!