Projděte hraničním pásmem nebo se vžijte do agenta StB v Národním technickém muzeu

Projděte hraničním pásmem nebo se vžijte do agenta StB v Národním technickém muzeu 

Technika z půlstoletí totalitních režimů v Československu v letech 1939 až 1989 je nyní k vidění na výstavě v Národním technickém muzeu v Praze. Návštěvníci mají možnost si prohlédnout přístroje napomáhající režimům i odboji, mezi nimi třeba zařízení používaná Státní bezpečností nebo hudební nástroje undergroundových skupin.

Technika v diktaturách je hlavním výstavním projektem Národního technického muzea (NTM) v tomto roce, kdy si připomínáme třicáté výročí sametové revoluce. U této příležitosti se návštěvníkům snaží přiblížit atmosféru období nacistické okupace a následného komunistického režimu prostřednictvím technických exponátů.

Většina ze 140 předmětů má za sebou silný a hluboký příběh. Z nejzajímavějších lze zmínit především kolekci předmětů zabavených při pokusech o ilegální přechody hranic – vybavení agentů chodců, skafandr Josefa Škopa či vírník Josefa Valy. Návštěvníci tu najdou také originální nepoužitou bombu Jana Kubiše z atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, vysílačku Libuše a Božena paravýsadku Silver A nebo originální průklep Charty 77,“ uvedl komisař výstavy Jan Hosťák.

Krystalka z nacistického koncentračního tábora určená pro ilegální poslech rozhlasu. Foto: archiv NTM

Chronologicky seřazená expozice nabízí jedenáct témat, která se zaměřují mimo jiné na propagandu třetí říše, sledovací techniku StB, výstavbu panelových sídlišť nebo tuzemskou armádu, ale i z druhé strany na druhý odboj, pokusy o útěk za hranice, samizdat nebo undergroundovou subkulturu.

Kromě zmíněných exponátů je k vidění také maketa sledovacího kočárku z výbavy agentů StB, kterou si zájemci mohou sami vyzkoušet, nebo nástrojové vybavení slavné kapely Plastic People Of The Universe či formace Ještě jsme se nedohodli.

Výstava bude otevřena do 28. června příštího roku.

Aktovka se schovanou kamerou využívaná StB. Foto: archiv NTM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!