Kulturní podzim v Jihomoravském kraji: přehlídka filmů Snow Film Fest, divadelní premiéry nebo noční prohlídky Dinoparkem

Kulturní podzim v Jihomoravském kraji: přehlídka filmů Snow Film Fest, divadelní premiéry nebo noční prohlídky Dinoparkem  

Letošní podzim s sebou do Jihomoravského kraje přinese celou řadu zajímavých kulturních akcí od očekávaných divadelních premiér přes filmový festival až po rozmanité koncerty.

Don Quijote v Huse na provázku

Cervantesův román Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha se stal notoricky známým dílem, o kterém slyšel snad úplně každý. Je Don Quijote blázen, který nevidí skutečnost, nebo génius, který ji jako jediný dokáže nahlédnout? Svůj pohled na slavný román přináší, v režii Jana Mikuláška, brněnské divadlo Husa na provázku. Premiéra proběhne v pátek 25. října.

Vernisáž výstavy Josef Čapek

Byl spisovatelem, malířem, grafikem i knižním ilustrátorem, přesto se na něj kvůli stínu, který na něj vrhl jeho mladší bratr Karel, zapomíná. Dílo a osobnost Josefa Čapka, významného představitele modernismu, připomene výstava, která započne v pátek 25. října vernisáží v Muzeu města Letovice. Součástí doprovodného programu bude vystoupení violoncellového tria Osamělé palačinky Brno.

Osobnost a pozapomenuté dílo Josefa Čapka představí výstava v Letovicích © European Arts

Noční procházky Dinoparkem Vyškov

Dinoparky zaznamenaly v minulých letech obrovský boom. Napadlo vás ale někdy, jak takový park vypadá v noci? Speciálně nasvícené scény, netradiční pohled na druhohorní velikány, 4D kino, doprovodný program na hvězdárně nebo noční prohlídka na DiboBiku. Dinopark Vyškov si na letošní podzim připravil sérii netradičních prohlídek nejen pro malé odvážlivce. Poslední z nich proběhnou od 25. do 27. října.

Poklad Inků v Brně

Výstava Poklad Inků, která proběhne od 1. listopadu na Brněnském výstavišti, představí originální zlaté exponáty pocházející z říše Inků a dalších jihoamerických civilizací. Na ploše více než 2000 metru čtverečních návštěvníci uvidí stovky předmětů, do kterých je doslova vryta historie bájných civilizací a jejich rituálů.

Přehlídka filmů Snow Film Fest

Snow Film Fest přináší přehlídku těch nejlepších filmů o zimních sportech a dobrodružstvích. Na své si přijdou milovníci extrémních zážitků, čerstvého prašanu, arktické divočiny i sportovní fanoušci. Festival zavítá v pátek 15. listopadu i do Blanska (Těchov), kde představí filmy Queen Maud Land, Onekotan, Ice and Palms, Surfer Dan, Střípky ze života horolezce Míry Šmída a Můj Svět. Mezi vybrané snímky patří finalisté ze zahraničních festivalů i novinky z domácí produkce.

Bratři Ebenové

Marek, Kryštof a David Ebenové jsou na české hudební scéně zcela výjimečnou sestavou, kterou nelze zařadit do žádného hudebního proudu. Jejich laskavá muzika s vlivy folku, jazzu i rocku je plná ironie i humoru. Letos na podzim zavítá kapela do Znojma, kde zahraje ve čtvrtek 21. listopadu v Městském divadle Znojmo.

Premiéra opery Růžový kavalír

Opera Růžový kavalír je známou hudební komedií skladatele Richarda Strausse a dramatika Huga von Hofmannsthala, k zpracování si ji vybralo i Národní divadlo Brno, které divákům svoji inscenaci představí 29. listopadu v Janáčkově divadle. Říká se, že vyznávat lásku přes prostředníka se nevyplácí, zvláště ne mladšího a zajímavějšího. Růžový kavalír režiséra Jiřího Heřmana divákům dokáže, že čistá láska vítězí nejen v pohádkách.

Nejsledovanější dvojice současné elektronické scény KOMPROMAT poprvé v Česku

Nejsledovanější dvojice aktuální francouzské elektronické scény, KOMPROMAT, zažije českou premiéru. Nový projekt taneční legendy Vitalica a hudebnice Rebeky Warrior se poprvé představí v pátek 29. listopadu na brněnské Flédě, přivezou s sebou skladby z čerstvého alba Traum und Existenz. Kolekce desítky tracků posouvá Vitalicův rukopis směrem k temnému berlínskému technu a synth-punku.

Foto: © Pavel Stojar

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!