A co třeba Adolf? Spor o křestní jméno táhnou chytré dialogy i hlavní protagonisté

A co třeba Adolf? Spor o křestní jméno táhnou chytré dialogy i hlavní protagonisté80%

Již počtrnácté dovezl festival Das Filmfest to nejlepší z německy mluvené kinematografie. Zahajovacím snímkem letošního ročníku se stala komedie A co třeba Adolf? (Der Vorname), kterou v zaplněném kině Lucerna uvedl režisér Sönke Wortmann.

Stephan a jeho žena Elisabeth pořádají ve svém domě rodinnou večeři. Poklidné setkání naruší Elisabetin bratr Thomas, který čeká se svou přítelkyní mimino - chlapečka. Vybrané jméno dlouho nechce prozradit, nakonec přítomným ale přeci jen přizná, že plánuje dát dítěti jméno Adolf. Tento okamžik naprosto naruší celý večer a spustí řadu komických událostí, během nichž lítají nejen ostrá slova, ale také pěsti.

Byť je snímek poměrně komorní a odehrává se pouze v jednom bytě, jedná se o neskutečně poutavou a výborně vystavěnou konverzační komedii, která oslní diváky nejen inteligentním humorem, ale rovněž propracovanou psychikou jednotlivých postav. Emoce v místnostech jsou hmatatelné a mění se doslova lusknutím prstu tím, jak se postupně vyslovují další a další věci, které neměly být nikdy vysloveny.

Do přibývajících konfliktů se nakonec zapletou všichni přítomní a každý na řečené reaguje jinak. Všem je ale jasné, že na sebe narazilo příliš mnoho silných osobností, byť každá s jiným psychologickým profilem. A že to rozhodně neskončí u debaty o dobrých a špatných jménech.

Jistota je ale jediná - tahle komedie boří mýty o německých filmech jako hrad z karet. Do kapsy strčí kdejakého amerického zástupce tohoto oddechového žánru. O českých počinech ani nemluvě. Režisér Sönke Wortmann si libuje ve vyhrocených situacích, nicméně je nenechává dojít do bodu, kdy by připomínaly pouhou frašku. Do detailů si vychutnává charaktery jednotlivých postav a se stereotypy si spíše hraje a utahuje si z nich, než aby je ve svém díle potvrzoval.

K celkovému pozitivnímu výsledku přispívají samozřejmě také všichni herci. Christoph Maria Herbs v roli namyšleného profesora v manžestrákách svou jízlivostí dokáže otrávit úplně všechny kromě své manželky, kterou hraje Caroline Peters. Žena, která se vždy snaží napjaté situace urovnat, má však také pouze jedny nervy a tak se i u ní pomalu schyluje k výbuchu. Ústřední dvojici pak statečně sekunduje i zbytek hereckého obsazení.

A co třeba Adolf? je komedie, která nenudí a naopak diváky královsky pobaví. Wortmann potvrzuje, že méně je někdy více a že k dobrému snímku někdy skutečně stačí chytře napsané dialogy a talentovaní neafektovaní herci.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: A co třeba Adolf

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!