Koncert Hana Hegerová 88 byl narozeninovou oslavou i poctou velké osobnosti českého šansonu

Koncert Hana Hegerová 88 byl narozeninovou oslavou i poctou velké osobnosti českého šansonu85%

Forum Karlín zažilo v pondělí 21. října velkou poctu první dámě českého šansonu Haně Hegerové. Zpěvačka, která o den dříve oslavila své 88. narozeniny, se koncertu sice přímo nezúčastnila, na pódiu Fora Karlín se však k oslavě jejího jubilea sešly takové hvězdy, jako je Lucie Bílá, Štefan Margita či Hana Zagorová.

Ve slavnostně vyladěném Foru Karlín, jemuž v čele nad pódiem vévodil zlatý rám se stylizovaným obrazem Hany Hegerové od Karla Laštovky, se začali scházet první fanoušci již krátce po sedmé. Nečekal je však tichý sál, ale reprodukovaná hudba největších zpěvaččiných hitů. Čekání na začátek koncertu tak ubíhalo více než rychle a přijemně.

Foto: Tomáš Vojáček

Chvíli po osmé se už zcela zaplněným sálem rozezvučely tóny první skladby Kdybych byla jahodú v podání vokální skupiny AcaPeople. Úvodního slova se pak ujal Václav Kopta, syn textaře Pavla Kopty, který s Hanou Hegerovou často spolupracoval. “Jsem přesvědčený, že právě její profesionalita, důslednost a jakási tvrdohlavost způsobila to, že oni dva mohli společně vybrousit takové diamanty historie české populární písničky, jako byly Láska prokletá, Petr a Lucie nebo třeba Milord.”

Po celý téměř dvě hodiny trvající koncert se pak na pódiu střídali takoví gratulanti, jako je Lucie Bílá, Hana Zagorová, Štefan Margita, Lenka Filipová, Jitka Molavcová, Dáša Zázvůrková, Patrik Děrgel, Ondřej Ruml, Zuzana Kronerová, Katarína Hasprová, Jana Hubinská či Jana Lieskovská.

Foto: Tomáš Vojáček

Každý z nich dostal prostor pro dvě písničky z repertoáru slavné šansonierky a každý z nich také přidal svou osobní gratulaci a často i nějakou vzpomínku či zážitek, která ho s Hanou Hegerovou pojí. Celý koncert tak byl vlastně jednou velkou narozeninovou oslavou a přátelským vyznáním obdivu a díků zpěvačce, která se večera však osobně nezúčastnila. I tak ale byla skrze písně a promítané fotografie její pomyslná přítomnost v sále téměř hmatatelná.

O hudební doprovod se postarala kapela klavíristy a skladatele Petra Maláska ve stejném složení, v jakém po dlouhá léta doprovázela při koncertech samotnou Hanu Hegerovou, pro dnešní večer navíc doplněná o smyčcový kvartet. Petra Maláska jste mohli vidět a hlavně slyšet, jak jinak, za klavírem, na nějž mistrovsky doprovodil většinu skladeb.

Foto: Tomáš Vojáček

Gratulanti však přítomnými zpěváky a hudebníky neskončili. Alespoň z předtočeného videa zpěvačce poblahopřál Jiří Suchý, Ondřej Brzobohatý, Tomáš Klus a Milan Lasica, na pódiu pak živě Fero Fenič či již zmiňovaný Václav Kopta.

Během večera zaznělo 24 písní, v nichž nechyběly zpěvaččiny největší hity i srdcovky pozvaných hostů. Slyšet jste mohli Žít a nechat žít v podání Ondřeje Rumla, Buďto ty a nebo já Jany Hubinské či vtipně okomentovanou Barovou lavici Jitky Molavcové: “Poslechněte si píseň o barové lavici, která sloužila 40 let v jednom baru. Byla pěkně omšelá. Aby ne, 40 let! Ačkoliv, já sloužím 50 let v jednom divadle a jsem pěkně čilá.

Foto: Tomáš Vojáček

Dáša Zázvůrková si s Patrikem Děrgelem skvěle střihla slavný duet Tak abyste to věděla, ve kterém však většina posluchačů postrádala onu čertovskou rozpustilost Waldemara Matušky. K vrcholům koncertu bezesporu patřily písně Milord v podání Kataríny Hasprové, jejíž temperament roztleskal celé publikum, Lásko má Jany Lieskovské a emocemi nabitá Lásko prokletá Lucie Bílé odměněná bouřlivým potleskem.  

Zvláštního privilegia v podobě virtuálního duetu se samotnou Hanou Hegerovou se před koncem koncertu dostalo Štefanu Margitovi. Zatímco hlas Hany Hegerové běžel ze záznamu, slavný operní pěvec zpíval živě na pódiu. “Víte, že je to první virtuální duet, který se v Česku uskutečnil?” prohodil vesele Margita po písni. 

Foto: Tomáš Vojáček

Samotný závěr koncertu pak patřil známé písni Levandulová, kterou si na pódiu střihli všichni gratulanti dohromady, velkým díkům Haně Hegerové za její písně a nezbytnému přípitku na zdraví. 

Dnešním koncertem však oslavy Hany Hegerové zdaleka nekončí. S jejími písněmi se momentálně můžete setkávat například i v divadle Rokoko, které jí jako poctu připravilo představení Bez hany, jehož recenzi si můžete přečíst zde.

Úvodní foto: Tomáš Vojáček

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Forum Karlín nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!