Divadelně-výstavní projekt Sametová simulace připomene události roku 1989

Divadelně-výstavní projekt Sametová simulace připomene události roku 1989  

Výročí třiceti let od Sametové revoluce připomene divadelně-výstavní projekt Sametová simulace, který proběhne od úterý 26. listopadu do středy 1. ledna 2020. Představí stejnojmennou nevšední divadelní inscenaci, ale i výstavy interaktivní instalace, které budou návštěvníkům přibližovat události roku 1989.

Instalační projekt s názvem Sametová simulace návštěvníkům nabídne tři simulace kopírující průběh událostí roku 1989 na třech úrovních - demonstrace, parlament, jednání oficiální moci a opozice.

První část simulace s názvem Tribuna proběhne v Divadle Archa od 26. do 27. listopadu a bude zážitkovou instalací s projekcemi a zvukem simulující pocity účastníků na největších revolučních demonstracích v listopadu 1989 na Letenské pláni. Instalaci doplní dílny a grafické workshopy s dalšími aktivitami, srovnávajícími listopadový étos se současností, a pokusí se najít rozdíly mezi demonstracemi sametové revoluce a těmi dnešními.

Druhá část simulace, která nese název Federál, proběhne od 27. do 29. listopadu v Nové budově Národního muzea. Vycházet bude z dobových zápisů schůzí Federálního shromáždění od událostí kolem 17. listopadu až po volbu nového prezidenta. Půjde o tvar na pomezí divadla a performance. Herci budou rozptýleni mezi diváky, a schůzi tedy budou vytvářet všichni společně už svou přítomností. Divák si nemůže být jistý, kdo vedle něj vlastně sedí. Unikátnost projektu spočívá mimo jiné v tom, že se celé představení odehrává na původním „místě činu“.

Poslední část Kabinet zakončí projekt 30. listopadu a 1. prosince na Nové scéně národního divadla. Tentokrát se mohou návštěvníci těšit na scénické čtení s inscenačními rysy, které vychází z dokumentárních materiálů. Záznamy, které v podstatě mají podobu divadelní hry, ukazují, kudy se tehdejší jednání ubírala.

Součástí celého projektu je také interaktivní instalace Sametové arkády, která proběhne hned na třech místech, na Nové scéně Národního divadla, v historické budově Národního divadla a ve Stavovském divadle. Na své si tentokrát přijdou fanoušci arkádových automatů, které si budou moci od 29. října do začátku ledna 2020 vyzkoušet. Na Nové scéně navíc 29. října v šest hodin odpoledne proběhne diskuse s Jaroslavem Švelchem o historii politicky angažovaných počítačových her za socialismu.

Zájemci o události roku 1989 se mohou těšit také na dvě výstavy. Slavíme!!! představí dvanáct panelů s fotografickými a listinnými materiály z archivu Národního divadla, které se vztahují k oslavám výročí 17. listopadu v divadle v uplynulých 29 letechBoj o klíčky (Národní divadlo a revoluce 1989) zase ukáže šestadvacet panelů dokumentujících listopadové události v Národním divadle – fotografie z demonstrací, dobové dokumenty, střet malých, soukromých osudů a velkých, veřejných dějin.

Fotografie: Jan Šibík

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!