Závan mrazivého větru. Přehled deseti nejvýraznějších severských hudebníků současnosti

Závan mrazivého větru. Přehled deseti nejvýraznějších severských hudebníků současnosti 

Pokud se řekne kulturní dědictví severských zemí, většina si jistojistě vybaví kriminální detektivky a jména jako Jo Nesbø, Erling Jepsen nebo autorskou dvojici Lars Kepler. Literatura však není jedinou kulturní oblastí, ve které nám mají obyvatelé nordických států co nabídnout.

The Rasmus 

Rockeři z Helsinek slavili celosvětový úspěch poprvé v roce 2003, kdy vydali album Dead Letters. Vokály frontmana Lauriho ve skladbách Guilty, In the Shadows a No Fear ohromily tehdy mnoho teenagerů po celém světě. Momentálně jsou na turné, na které vyjeli u příležitosti patnáctiletého výročí na scéně, a zastaví se také v Praze. Fanoušsci si je mohou přijít poslechnout již příští týden, kdy vystoupí ve čtvrtek 24. října ve velkém sálu pražské Lucerny. 

Of Monsters and Men 

Letos v září uplynulo osm let od chvíle, kdy tato pětičlenná parta z Islandu vydala debut My Head Is An Animal. Svými pohádkovými melodiemi zaujali tehdy nejen publikum rodného ostrova a záhy se probojovali také na přední příčky amerického hudebního žebříčku. Letos v červenci vydali třetí studiové album s názvem Fever Dream, na kterém se více odklonili od své tradiční tvorby a dali větší prostor elektronice

Björk 

Tajuplná, éterická a přitom tak elegantní. Třiapadesátiletá Björk vystřídala za desítky let na scéně mnoho rolí a svou extravagantností nepřestává udivovat i nadále. Potvrdilo se to také před čtyřmi lety v České republice, kdy vystoupila na hudebním festivalu Colours a předvedla tam působivé vystoupení. 

Kaleo  

Islandská formace, jejíž název znamená v překladu z havajštiny zvuk, byla založena před sedmi lety. Do povědomí veřejnosti se dostala uhrančivými vokály v refrénu Way Down We Go, jejíž tóny zazněly v traileru ke snímku Logan. Proslavil je také song No Good, za který obdrželi nominaci na hudební cenu Grammy. 

Loituma

Loituma je finské kvarteto, které ve své tvorbě kombinuje prvky finské tradiční muziky a v jehož skladbách jsou slyšet zvuky kantele - finského drnkacího strunného nástroje. Je téměř nemožné zapomenout na jejich verzi finské písně levan Polkka, napsané v savorském dialektu, jejíž část se v roce 2006 šířila s flashovou animací po internetu jako lavina. 

Swedish House Mafia 

Hudební uskupení Swedish House Mafia tvoří tři DJs: Axwell, Steve Angello a Sebastian AngrosooJejich debutový počin Until One vznikl ve spolupráci s mnoha dalšími umělci a jeho obsah byl často ke slyšení především na diskotékách. V současnosti to vypadá, že nejproduktivnější léta uskupení již pominula a každý z nich se více soustředí na sólovou tvorbu. 

The Asteroids Galaxy Tour 

Popové seskupení z Kodaně oficiálně sestává pouze ze dvou členů - krásné zpěvačky Mett Lindbergové a jejího producenta Larse Iversena. Další muzikanty přibírají jen pro živá vystoupení, kde zvuky nástrojů přijdou vhod. Jejich písně jsou plné zvláštního, futuristického zvuku a své publikum si našly také v České republice. Kapela se sem opakovaně vrací a letos vystoupí 7. listopadu v pražském Lucerna Music Baru

Roxette 

Svérázné popové duo, Per Gessle a Marie Fredriksson, je původem ze Švédska. Celosvětově prodalo více než 75 milionů nahrávek a za více než třicet let hudebního působení má na kontě deset studiových alb a hity jako například Listen To Your Heart, It Must Have Been Love nebo Joyride. A přestože poslední album vydalo před třemi lety, v současnosti na pódiu kvůli zdravotnímu stavu Fredrikssonové společně nevystupuje. Nicméně Gessle vyjíždí na turné opakovaně sám, minulý rok se zastavil také v pražském fóru Karlín

Aqua

Aqua, uskupení, ve kterém figuruje trojice Dánů a Norka, se proslavilo především vlezlým hitem Barbie Girl, který onehdy hráli snad úplně všude. Pomineme-li tento hit z devadesátek, do povědomí veřejnosti se dostali spíše než tvořením hudby několika skandály, které nejednou obsadily titulní strany bulvárních časopisů. Poslední album Megalomania vydali před osmi lety, ale třeba ještě není všem dnům konec. 

A-ha

Trojice hudebníků pocházející z norského Osla byla na vrcholu popularity v osmdesátých letech, kdy dobývala hudební žebříčky po celém světě hitem Take On Me. A přestože své působení během kariéry několikrát oficiálně ukončila, před čtyřmi lety vydala desáté studiové album s názvem Cast In Steel a v současnosti jsou opět aktivní. 

Foto: The Rasmus, facebook

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!