Pozorování přerodu. Kus historie prostřednictvím fotografií

Pozorování přerodu. Kus historie prostřednictvím fotografií 

V Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze je nyní ke zhlédnutí výstava s názvem Obrazy konců dějin. Prostřednictvím fotografií a souvisejících médií zachycuje celé desetiletí kolem přelomového okamžiku naší historie – sametové revoluce.

Výstava vznikla v rámci Fotograf Festivalu, jehož letošní titul zní Archeologie euforie. Celý festival i tato expozice se tak zabývá obdobím přerodu naší společnosti ze socialismu do kapitalismu. Obrazy konců dějin se věnují konkrétně období od roku 1985 do roku 1995, a snaží se tak ukázat, že onen často skloňovaný „zlom“ byl spíše přechod či pozvolnější proměna.

Pohled na fotografie z časosběrného projektu Jana Malého, Jiřího Poláčka a Ivana Lutterera Český člověk. Zde lidé z roku 1985. Foto: Martina Cihlářová

Expozice nabízí velké množství fotografií od jednotlivců i uměleckých uskupení. Jde o snímky dokumentární, umělecké i propagační. Doplňují je videozáznamy, předměty, grafiky či karikatury.

Část časové osy na výstavě. Foto: Martina Cihlářová

Celou expozicí návštěvníka také provází text v podobě časové osy na stěně. Jsou zde vypíchnuty jednotlivé události každého pozorovaného roku. Výstava potrvá do 29. března 2020.

Úvodní koláž. Foto: Martina Cihlářová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Uměleckoprůmyslové museum v... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!