Startuje Festival bollywoodského filmu. Nabízí výběr toho nejlepšího z indické kinematografie

Startuje Festival bollywoodského filmu. Nabízí výběr toho nejlepšího z indické kinematografie 

Výběr toho nejlepšího z jihoasijské kinematografie i program věnovaný 150. výročí od narození Mahátmy Gándhího. Na to láká 17. ročník Festivalu bollywoodského filmu, který startuje již dnes, ve čtvrtek 17. října.

Festival bollywoodského filmu, který probíhá v termínu od 17. do 20. října v pražském kině Světozor, návštěvníkům nabízí vyvážený mix romantiky, akce, komedie a dramatu. Ve čtvrtek odstartoval festival akční snímek Bharat, který na pozadí příběhu jedné dvojice přibližuje celou historii moderní Indické republiky. O oficiální zahájení se v 19.00 postará snímek Kalank/Skvrna, vizuálně podmanivé melodrama s pompézními tanečními scénami.

Páteční festivalový den se pak zaměří na příběhy inspirované skutečnými událostmi a skutečnými osobami. Jeden z nich se vrátí do roku 2008, kdy skupina teroristů provedla masakr v luxusním hotelu Taj Mahal v Bombaji. "Koprodukční drama Hotel Mumbai poukazuje především na hrdinství zaměstnanců a hostů hotelu, kteří útočníkům čelili beze zbraní," přibližuje snímek umělecký ředitel festivalu Radim Špaček. Film Super 30 pak nabídne životopisný příběh nadaného matematika a zakladatele projektu pro poskytování vzdělání chudým studentům zdarma.

Komerčně nejúspěšnějšího bollywoodského filmu roku Kabir Singh se dočkají návštěvníci během sobotního festivalového programu. Romantické drama vypráví o lékaři z Dillí, jenž se kvůli nešťastné lásce dostává na sebedestruktivní cestu plnou drog a alkoholu. Chybět nebude ani snímek Badla/Neviditelný host plný překvapivých zvratů. "V sobotu večer pak především mladé diváky určitě přitáhne rapující Ranveer Singh ve filmu inspirovaném osudy dvojice skutečných rapperů z indického slumu," dodává ke snímku Gully Boy: Kluk ze štrýtu Špaček.

Neděle pak bude ve znamení vzpomínání na Gándhího. Historické drama Gándhí v hlavní roli s Benem Kingsleym láká na historické drama o muži, který přinesl Indii nezávislost. Rodinná komedie Badhaai Ho/Nikdy nevíš, pak přinese příběh mladého páru, do jehož plánů zasáhne těhotenství rodičů jednoho z nich. Festival pak zakončí krimi thriller o slepém klavíristovi Andhadhun/Temný komedie.

Chybět nebudou ani dokumenty a regionální snímky. Atmosféru Indie po celou dobu konání festivalu přiblíží nejen filmy, ale rovněž indické jídlo, které bude podáváno přímo v kině. V sobotu 19. října pak proběhne i tradiční Bollywood party ve Futuru Music Baru na Smíchově.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!