Demonstrace proti Babišovi, vítězství Čaputové i příliv turistů vévodí tématům Czech Press Photo 2019

Demonstrace proti Babišovi, vítězství Čaputové i příliv turistů vévodí tématům Czech Press Photo 2019 

Jubilejní dvacátý pátý ročník soutěže Czech Press Photo reflektuje politické dění v Česku i na Slovensku, záplavu turistů v tuzemsku, vyšetřování vraždy Jána Kuciaka, kůrovcovou kalamitu nebo návštěvu premiéra Babiše v Bílém domě. Slavnostní předání cen se uskuteční 22. listopadu na Staroměstské radnici v Praze, kdy zde začne výstava vítězných a nominovaných fotografií.

Do letošního ročníku soutěže Czech Press Photo, která vstoupila do čtvrtstoletí, se přihlásilo 270 českých a slovenských autorů s téměř čtyřmi tisíci snímky a videi v osmi foto kategoriích a třech video kategoriích. Cenu pro absolutního vítěze v sekci Fotografie roku vytvořil sochař David Černý.

© Lukáš BÍba – Demonstrace proti Babišovi. Foto: archiv Czech Press Photo

„Zpravodajským kategoriím ve dvacátém pátém ročníku Czech Press Photo dominovala zejména domácí témata z české a slovenské politické scény. Tyto snímky vzbuzovaly diskuzi mezi porotci, kteří museli dojít k jednotnému názoru. Díky společné práci všech členů poroty se podařilo sestavit reprezentativní výběr, v němž jsou zastoupeni především fotografové z mediálních domů a agentur,“ nechal se slyšet předseda poroty Petr Josek.

Letos kromě Joska v mezinárodní porotě zasedl třeba známý český fotograf Herbert Slavík, zakladatelka soutěže Daniela Mrázková, britský ředitel agentury Panos Pictures Adrian Evans, ředitel programů World Press Photo David Campbell původem z Austrálie a další.

© Roman Vondrouš – Babiš v Bílém domě. Foto: archiv Czech Press Photo

Speciální cenu Grant Prahy, jehož vítěze vybral pražský primátor Zdeněk Hřib, obdržela série snímků s názvem Pražské panoptikum od Jana Rasche. „Samotné centrum se stává panoptikem turistických lákadel. Na jednom místě se potkávají lední medvěd, panda a myšák Mickey. Město tak postupně ztrácí svůj genius loci a stává se popcornovým, instagramovým městem na pozadí pražského ateliéru, který turista zanedlouho vymění za kulisu dalšího města,“ popsal své dílo Rasch.

© Jan Rasch – Pražské panoptikum. Foto: archiv Czech Press Photo

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!