Ekologie i Mein Kampf. Na jaká zahraniční představení láká letošní Palm Off Fest?

Ekologie i Mein Kampf. Na jaká zahraniční představení láká letošní Palm Off Fest?  

Mezinárodní setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest, které letos proběhne s mottem Hrdinové jako my, se pomalu blíží. V Divadle pod Palmovkou ho 22. října zahájí domovská inscenace Faust v režii Jana Klaty. Diváci se mohou ale i letos těšit hned na několik her od zahraničních divadelních souborů.

"Letos si připomínáme třicáté výročí pádu berlínské zdi, díky němuž v prostoru střední a východní Evropy došlo k řadě politických, společenských a kulturních změn," vysvětluje dramaturg festivalu Jan Jiřík, "výběr inscenací na letošní festival Palm Off Fest se řídí otázkou, k jakým změnám v tomto prostoru za třicet let došlo v oblasti kultury a hodnot, které tvoříme a sdílíme."

A ředitel festivalu Michal Lang dodává: "Palm Off Fest už počtvrté představí špičkové soubory, jejichž tvorba je českému publiku těžko dostupná, a proto často neznámá. Opět budeme nahlížet současný stav Evropy nejen prostřednictvím divadelní tvorby, ale také skrze dialog - po každém představení budou opět zařazeny diskuze diváků s režiséry, herci a dramaturgy."

A jaké zahraniční inscenace dorazí do Divadla pod Palmovkou?

Biologie politika aneb Fouché (25. října)

Nadčasové politické školení pro všechny cyniky slibuje rocková pseudoopera Biologie politika aneb Fouché. Do pražského Divadla pod Palmovkou ho doveze Slovenské komorné divadlo z Martina. Představení režiséra Lukáše Brutovského nabízí divadelní koncert věnovaný člověku, jehož životní příběh je esencí bezcharakternosti. Seznamte se s Josephem Fouché, nedostižným vzorem všech intrikánů, který tahal za zákulisní nitky před, během i po francouzské revoluci.

Maďarský akát (29. října)

Ekologická témata na sebe v současné době upozorňují více než kdy dříve. Do zkoumání vztahu ekologie a politiky se pustilo budapešťské divadlo Trafó, které do Prahy dorazí s inscenací Maďarský akát. V tomto politickém postfaktickém divadle, které pracuje s nemalou dávkou ironie a satiry, hraje ústřední roli akát bílý. Strom, který sice pochází ze Severní Ameriky, ale pro Maďary se stal stromem národním. A pro Viktora Orbána také jednou z hlavních zbraní proti diktátu EU, která chce omezit negativní vliv této rostliny na životní prostředí.

Pozorovatelé (30. října)

Maďarské divadlo Trafó přiveze na Palm Off Fest také inscenaci Pozorovatelé, která zavede diváky do šedesátých let do prostředí svobodomyslných začínajících filmařů, z nichž má každý co ukrývat. "Aby byl informátor tajné policie ve své práci úspěšný, musí si udržet důvěryhodnost v různých rolích," představují hru její tvůrci, "neměl by vyvolávat podezření v soukromém životě, musí získat důvěru sledovaného subjektu a ukázat naprostou loajalitu vůči svému nadřízenému." Režisérem je úspěšný maďarský dramatik a režisér Kristóf Kelemen.

Naopak (1. listopadu)

Inscenace Naopak nastaví prostřednictvím postfaktičnosti, bláznivých gagů a špatné grotesky divákům křivé zrcadlo naší společnosti. Jak se žije ve světě, kterému vládne populismus? Přehnané reakce, parodie, provokace a podvratné hraní s hranicemi mezi skutečným a falešným našly své místo v boji o politickou současnost a vyplácí se! To, co dříve bylo zřejmé, dnes již neplatí. S originální hrou režiséra Borise Nikitina dorazí do české metropole slovinské Slovensko Mladinsko Gledališče.

Mein Kampf (4. listopadu)

Varšavský Teatr Powszechny v březnu premiéroval se svou osobitou dramatizací textu Adolfa Hitlera Mein Kampf. Režisér Jakub Skrzywanek se v inscenaci vrací k devadesát let starému textu a snaží si položit otázku, jako jsou názory a postuláty v něm prezentované aktuální i v současném světě. Do jaké míry se shodují slova z Mein Kampfu s dnešním jazykem nenávisti? Kolik nenávistných slov muselo padnout v první polovině 20. století, aby došlo k holocaustu? A kolik slov dělí od další celosvětové katastrofy nás? A jak se polské divadlo popere s textem, který napsal člověk, jenž nechal na území Polka vystavět hned několik vyhlazovacích koncentračních táborů?

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo pod Palmovkou

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!