Vstupte do incké říše. Tajemství předkolumbovské Jižní Ameriky odhalí výstava v Brně

Vstupte do incké říše. Tajemství předkolumbovské Jižní Ameriky odhalí výstava v Brně 

Další historicky zaměřenou expozici chystá brněnské výstaviště, které se tentokrát vrátí v čase do patnáctého století v Jižní Americe. Výstava Poklad Inků představí originální zlaté exponáty, které se svolením peruánského prezidenta vůbec poprvé opustily svůj domovský kontinent. K vidění bude od 1. listopadu.

Po úspěšné výstavě Titanic se pavilon C brněnského výstaviště bude věnovat incké říši, která se na území několika současných jihoamerických států rozkládala od poloviny 15. století do první třetiny století následujícího.

Originální rituální předměty, které si návštěvníci budou moci prohlédnout od začátku listopadu až do 2. února příštího roku, byly do Evropy zapůjčeny pod záštitou prezidenta Peru. „Na tyto exponáty se do země jezdí každoročně dívat miliony lidí z celého světa a nyní budou mít možnost zájemci v Brně,“ nechala se slyšet zástupkyně pořádající společnosti JVS Group Květa Havelková.

Kromě klasické vitrínové expozice čekají diváky také interaktivní prvky. „Každý z návštěvníků obdrží u vstupu kartu s příběhem skutečné, či bájné postavy z historie jihoamerického kontinentu,“ dodala Havelková. Nejhodnotnějším exponátem je zlatý poklad, který měl pro Inky nejenom materiální, ale především duchovní hodnotu.

Pořadatelé myslí i na nejmenší publikum, které se může těšit na dětskou stezku se zábavnými úkoly a pokladem na konci. Chybět nebude ani 3D zóna, audioprůvodce, modely rituálních staveb nebo ukázka dobového inckého oblečení.

Z výstavy Poklad Inků. Foto: archiv JVS Group

Pravděpodobně nejznámějším dědictvím incké říše jsou ruiny města Machu Picchu v Andách, jejichž velký model bude také k vidění. Organizátoři na expozici spolupracovali s Národním muzeem, které propůjčilo část ze svých sbírek z jihoamerických archeologických nalezišť.

Foto: archiv JVS Group

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!