Environmentální dopad provozu internetu je opomíjený, datová centra spotřebují obrovské množství energie, tvrdí Adéla Klimková z DOX

Environmentální dopad provozu internetu je opomíjený, datová centra spotřebují obrovské množství energie, tvrdí Adéla Klimková z DOX 

Jak velkým znečišťovatelem životního prostředí je každodenní používání internetu? Další debata ze série DATA vs., kterou pořádá Centrum současného umění DOX v Praze, přinese ve středu 16. října téma vlivu datových sítí na klimatické změny. O čem bude tentokrát řeč a na co se zájemci mohou těšit příště, prozrazuje dramaturgyně a organizátorka debat Adéla Klimková.

Co bylo impulzem k uspořádání další debaty ze série DATA vs. na téma klimatické krize a její reflexe na sociálních sítích?

Série DATA vs. se zabývá tím, jak postupující digitalizace a datafikace ovlivňuje jednotlivé aspekty našeho života. A měnící se klima zásadním aspektem našeho života zcela jistě je – stejně jako láska, jídlo nebo děti, jimž byly věnované předešlé debaty. Zároveň se téma klimatické krize dostalo k velké části veřejnosti právě přes sociální sítě, ať už to byla nyní už ikonická fotografie Grety Thunberg stávkující před švédským parlamentem nebo síla hnutí Fridays for Future.

Leitmotivem tentokrát bude kromě dezinformací o změnách klimatu také dopad internetu na životní prostředí, což na rozdíl od letecké dopravy nebo konzumace hovězího masa není tolik známý faktor…

Environmentální dopad provozu internetu je, přesně jak říkáte, často opomíjený. Internet je pro nás něco neviditelného, ale je to přesně naopak – jsou to rozsáhlá datová centra, která spotřebují obrovské množství energie. Navíc jde o kabely, servery, počítače a mobilní telefony, které obsahují vzácné kovy, jejichž těžba je energeticky velmi náročná a většinou tato energie nepochází z obnovitelných zdrojů.

Vědci předpokládají, že IT a komunikační technologie by v roce 2040 měly produkovat 14 % z celosvětové uhlíkové stopy, což odpovídá polovině současného uhlíkového dopadu veškeré automobilové dopravy.

Internet spotřebovává veliké množství elektrické energie, které rok od roku roste

Podle jakého klíče jste vybrali pět hostů, kteří budou ve středu 16. října diskutovat?

Ve všech debatách DATA vs. se snažíme mít pokryté pohledy na témat z různých výzkumných oborů a ani tentokrát to není výjimkou. Vystoupí samozřejmě vědci zabývající se klimatickou změnou, ale i terapeutka a sociální geografka. Chceme mluvit o kladech i záporech internetu v otázce klimatické změny.

Cílem není říct, že internet je zlo, protože máme třeba možnost telefonovat prostřednictvím Skype s kolegou z Londýna a nemuset za ním osobně letět nebo si koupit e-book místo tištěné knihy, ale je třeba mluvit i o tom, že internet spotřebovává veliké množství elektrické energie, které rok od roku roste.

Vaše debaty nebývají z hlediska pozvaných osobností konfrontační. Je tomu tak záměrně?

Záměrně to určitě není. Vychází to nejspíš z toho, že většinou zveme lidi, kteří mají na věc inovativní a moderní pohled. Samozřejmě by bylo možné pozvat do debaty DATA vs. holky někoho, kdo tvrdí, že ženy do IT nepatří a nechat takového člověka diskutovat s úspěšnými datovými specialistkami, ale naše debaty by měly témata posouvat dál.

Někdy mají až spekulativní a futuristický charakter, jako např. téma DATA vs. jídlo, kde jsme řešili budoucnost stravování. Jsou věci, které považujeme za dané, jako např. fakt, že děti používají internet, lidé se na něm seznamují nebo to, že klimatická změna se reálně děje, a na tom stavíme naše debaty, kde samozřejmě prostor pro případnou konfrontaci je.

Máte už v hlavě námět na další diskuzi?

Připravujeme debaty DATA vs. vzdělávání a DATA vs. sport. Téma DATA vs. děti vzešlo z publika debaty DATA vs. láska, také máme poptávku po debatě DATA vs. zvířata, DATA vs. tělo a také DATA vs. senioři. Na nedostatek témat ke zpracování si rozhodně nemůžeme stěžovat.

Foto: archiv DOX

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!