Opavská Mamzelle Nitouche využívá k modernizaci operety trefnou ironii a nadsázku

Opavská Mamzelle Nitouche využívá k modernizaci operety trefnou ironii a nadsázku80%

V neděli 13. října Slezské divadlo v Opavě uvedlo premiéru divácky oblíbené operety z prostředí kláštera, kasáren a divadla Mamzelle Nitouche. Skladatelem je Florimond Ronger, známý pod pseudonymem Hervé. Poprvé se v Čechách hrála už v roce 1890 a měla velký úspěch.

Vše začíná v klášteře u Vlaštoviček, kde působí jako varhaník a učitel zpěvu Célestin. Ten však vede dvojí život, pod pseudonymem Floridor je autorem operety, která bude mít brzy premiéru. Jedna ze schovanek kláštera Denisa se má provdat za poručíka Fernanda de Champlatreux, předtím se však vůbec neviděli. Na vlak do Paříže ji má doprovodit právě varhaník Célestin. 

Denisa odhalí, že je varhaník autorem operety, a chce se zúčastnit premiéry. Tam se setká se svým snoubencem a představí se mu jako Mamzelle Nitouche. Ani jeden nemá tušení, že jsou zasnoubeni. Denisa nakonec zachrání premiéru, když zaskočí jednu z hereček Corinnu a zažije velký úspěch.

Vlak do Paříže Denise a Célestinovi ujede a vracejí se do kláštera. Tam se jí poručík přichází omluvit, že se zamiloval do jiné, aniž by tušil, že právě Denisa je ve skutečnosti Mamzelle Nitouche. 

Režiséru Dominiku Benešovi se do operety podařilo zakomponovat řadu vtipných hlášek, které jí dodaly moderní nádech a dokazují, že tento žánr může být moderní i ve 21. století. Výtvarník scény David Janošek opět využil svou kreativitu a divákům se ptačí budky na zdi kláštera jistě vryjí do paměti.  

O hudební stránku a příjemné melodie se postaral dirigent Josef Štefan. Je třeba vyzdvihnout výkon orchestru Slezského divadla v Opavě. V operetě dostal větší prostor například klarinet, violoncello i řada žesťových nástrojů a celková souhra byla skutečně znamenitá. 

Perlou celé inscenace byla Barbora Čechová v roli Denisy, která na jevišti doslova zářila a svým pěveckým výkonem předčila ostatní. Katarína Jorda v roli primadony Corriny svým francouzským přízvukem a hašteřením s hereckou kolegyní Sidoniou, ztvárněnou Zdenkou Mervovou zahýbala bránicemi řady diváků.  

Skvělým tahem bylo také obsazení Zdeňka Kapla do role matky představené kláštera, na jehož větu “ona je anděl” diváci jistě jen tak nezapomenou. To stejné se dá říct také o Michalu Stalmachovi, který v roli podnapilého důstojníka Loriota vtipnými hláškami nešetřil. Vše krásně dokreslovaly barevné kostýmy Zuzany Přidalové, které do inscenace skutečně zapadaly.  

Během představení herci přišli i s několika ironickými poznámkami ke klimatizaci divadla nebo herečce Kamile Srubkové, která ještě před vystoupením obdržela diváckou cenu opavské Thálie. Jedná se o skutečně kreativní operetu, která rozesměje každého diváka a jasně ukazuje, že i v tomto žánru se dá vyhnout nejrůznějším trapným momentům a klišé.   

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Slezské divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!