Jednoduché, přesto efektivní drama. Budiž světlo diváka pomalu lapá do svých stínů a nepustí ho až do konce

Jednoduché, přesto efektivní drama. Budiž světlo diváka pomalu lapá do svých stínů a nepustí ho až do konce70%

Slovenská dramata už druhým rokem sklízí chválu na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech. Loni si odtud cenu odnesl režisér snímku Čára Peter Bebjak, letos získal globus za nejlepší mužský výkon Milan Ondrik právě z Budiž světlo. Není to náhoda. Nejenže se oba filmy odehrávají na slovenských hranicích, ale rozebírají současná témata, díky kterým se dokážou dostat divákům u nás pod kůži.

Jediný snímek, který by se dal považovat za tuzemského zástupce v hlavní soutěži letošního karlovarského filmového festivalu. Budiž světlo vznikl ve slovenské koprodukci, která se nenechala na naší největší filmové přehlídce zahanbit ani v minulém roce, kdy režisér snímku Čara Peter Bebjak získal Křišťalový glóbus za nejlepší režii.

Budiž světlo vypráví na první pohled jednoduchý příběh o klasické pohraniční rodině. Hlava rodiny, otec Milan, odjíždí pracovat do Německa, kde mu na stavbách nabídnou daleko větší plat než ve slovenském pohraničí. Domů se dostane párkrát do roka. A právě ten čas nyní nastal.

Místo, aby si užil klidné Vánoce, se ale jeho syn a posléze celá rodina nedopatřením připlete k sebevraždě mladého chlapce a musí čelit nátlakům ze svého okolí.

Snímek patří mezi jednoduché, přesto hluboké příběhy nenápadně rozpitvávající společnost. Režisér Marko Škop v něm pomalu rozvíjí psychologii na první pohled černobílých postav. Z ne příliš přemýšlevého Milana, který se o domov v podstatě nezajímá, se tak nakonec vyklube jediný člověk, který si selským rozumem umí vyvodit, co se děje. Kněz, tedy obecní autorita, naopak nezůstane v žádném případě čistý jako lilium. 

Zadře se pod kůži

Tvůrci tak lehce a nenásilně rozplétají všechny okolnosti související se zvláštní smrtí, a ukazují pravou povahu obyvatel malé vesnice. Budiž světlo se díky své jednoduchosti dokáže dotknout každého diváka. Díky snímku totiž pochopí, že i zdánlivě nepředstavtelné problémy se mohou do "obyčejného" života dostat poměrně rychle.

Zároveň Škop do snímku promítl nálady, které se v posledních letech objevují v myslích nejen u našich východních sousedů. V dobrém slova smyslu se vám vteřinu po vteřině snímek zadírá víc a víc pod kůži. A to je jeho výjimečnost.

Hereckými výkony ani scénářem se jinak Budiž světlo příliš nevymyká několika dobrým dramatům (ať už filmovým nebo seriálovým), která se v Česku i Slovensku v poslední době natočila. Ať už je to výše zmiňovaná Čára, nebo například Domestik. Zbylou většinu současné tuzemské produkce ale převyšuje bez větších problémů.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Budiž světlo

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!