Fotoreport: Prahu rozzářil Signal Festival s tématem revoluce

Fotoreport: Prahu rozzářil Signal Festival s tématem revoluce 

Prahu opět po roce rozzářil festival světla Signal. Až do nedělní půlnoci můžete na třech trasách vidět 18 instalací včetně tří videomappingů, tajemné audiovizuální performance v kostele U Salvátora či instalace architektky Evy Jiřičné s názvem A co kdyby to byla pravda.

Signal Festival se do pražských ulic vrátil již po sedmé. Ústředním tématem letošního ročníku se stala revoluce a s ní přicházející změny. A změnou prošlo i umístění instalací. Z osmnácti festivalových zastávek na vás čeká 12 nových lokací, zcela ale zmizela vinohradská trasa s oblíbeným videomappingem na kostel sv. Ludmily na náměstí Míru.

Signal Festival 2019. Simple Harmonic Motion for Lights, České muzeum hudby. Foto: Tomáš Vojáček.

V rámci trasy na Malé Straně si určitě nenechte ujít České muzeum hudby s instalací Simple Harmonic Motion for Lights. Mohutný prostor bývalého kostela, v němž muzeum sídlí, plní kužely světla, které interagují jak mezi sebou, tak i s meditativní hudbou a obrazy na projekci. 

Na fasádě nedalekého Tyršova domu můžete zhlédnout 3D videomapping s názvem R•Evolution, v Petřínských sadech instalaci Trabi připomínající exodus východních Němců v září a říjnu 1989 a v nedaleké Nosticově zahradě instalaci 10^100 oslavující hned dvě významná výročí  – deset let od založení německého kolektivu Giegling a sto let od vzniku nejslavnější umělecké školy moderní doby Bauhausu, jež proměnila tvář architektury, designu i umění. 

Signal Festival 2019. I’m Leaving the Body, Invalidovna. Foto: Tomáš Vojáček.

Na trase najdete i interaktivní instalaci Simbio ukrytou v zahradě Artiséme za slavnou Lennonovou zdí, tajemný meteorit architektky Evy Jiřičné ve Vojanových sadech či nejrozsáhlejší instalaci v historii Signal Festivalu Intensive reflections on modernity odehrávající se nad vodami Vltavy.

Druhá trasa po Starém Městě vás zavede do Zrcadlové kaple Klementina, v níž můžete bez nadsázky strávit i několik desítek minut. Měnící se obrazy instalace Multiverse .pan ztvárňující koloběh nekonečného zániku a zrození paralelních vesmírů přitáhne vaši pozornost stejně, jako pozornost zástupů lidí před vámi nehnutě stojících v kapli a fascinovaně zírajících na obrazovku odrážející se v zrcadlech.

Signal Festival 2019. Multiverse .pan, Zrcadlová kaple Klementina. Foto: Tomáš Vojáček

Plných 30 minut strávíte i při sledování tajemné audiovizuální performance Signal Soundscape: Inner Land Study I. v kostele U Salvátora nedaleko Staroměstského náměstí. Posaďte se do lavic, pozorujte oblaka mlhy snášející se ze stropu kostela prozářené nejrůznějšími světly a nechte hudbu rozvibrovat nejen prostor okolo vás, ale i vás samotné

Za Reflexí a hrátkami s barevným světlem zamiřte do zahrady Anežského kláštera, za interaktivní Zdí (The Wall), jejíž podobu můžete přetvářet pomocí světelných loučí, do parku Lannova a za projekcí Ghost in the Machine vycházející ze záznamů demonstrací, skandování, zpěvu a ruchů do budovy Ministerstva dopravy.

Signal Festival 2019. a.r.r.c, Galerie Kooperativy. Foto: Tomáš Vojáček

Třetí trasa vedoucí Karlínem láká hned dvěma videomappingy či laserovou chodbou v útrobách Galerie Kooperativy v Main Pointu, v níž si můžete na chvíli připadat jako váš oblíbený akční hrdina

V Kaizlových sadech na vás čeká blýskavá instalace Jacob’s Wall spolu s barevně nasvícenými stromy, na vnitřním dvoře sousední Invalidovny pak instalace I’m Leaving the Body plná kadidlového dýmu, laserů, ruchů a zvuků od umělecké skupiny Rafani, která je inspirovaná zdejšími archeologickými nálezy.

Signal Festival 2019. Space & Possibilities, kostel sv. Cyrila a Metoděje. Foto: Tomáš Vojáček.

Ústřední videomapping letošního ročníku Signal Festivalu s názvem Space & Possibilities, který byste si rozhodně neměli nechat ujít, najdete na čelní stěně karlínského kostela sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí. O pauzách mezi projekcemi si můžete i trochu pohrát a pomocí aplikace si po jeho fasádě zajezdit s angličáky. Vizuálně hravý a barevný je i druhý karlínský videomapping Ottantanove (osmdesát devět) na budově základní školy na Lyčkově náměstí, v němž italské Studio Illo zpracovalo několik různých etap české historie s tématy Režim, Revoluce, Evoluce a Budoucnost. 

Letošní Signal Festival si můžete projít až do nedělní půlnoci, instalace jsou v provozu vždy od 19:00 do 24:00 hodin s výjimkou audiovizuální performance v kostele U Salvátora, která začíná vždy v celou hodinu v časech 19:00, 20:00, 21:00 a 22:00 hodin. 

Úvodní foto: Tomáš Vojáček

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!